In Europa, putini fosti sefi de Guvern au primit condamnari la inchisoare. In Romania, precedentul caz este cel al lui Constantin Dascalescu, premier in perioada 1982-1989, condamnat la inchisoare pe viata pentru genocid in 1991. Socialistul italian Bettino Craxi (sef al Guvernului in perioada 1983-1987) a fost condamnat la inchisoare in anii '90 pentru fapte de coruptie. Craxi a fugit insa din Italia pentru a fenta executarea pedepsei si nu a facut nicio zi de inchisoare. Fostul premier italian a murit in anul 2000, in Tunisia. La polul opus, Iulia Timosenko, fost premier al Ucrainei, ispaseste o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere in negocierea unor contracte de furnizare de gaze.

Fosti prim-ministri condamnati la inchisoare:

- Constantin Dascalescu, prim-ministru al Romaniei in perioada 1982-1989. In 1991 a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru genocid. 5 ani mai tarziu a fost pus in libertate deoarece era grav bolnav. A murit in 2003, dupa ce si-a petrecut ultimii ani din viata in anonimat.

- Bettino Craxi, premier italian intre 1983-1987. Condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie, a fentat executarea pedepsei fugind din Italia, unde nu s-a mai intors niciodata pana la moartea sa.

- Iulia Timosenko - fost premier al Ucrainei, executa o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere. Opozitia ucraineana si unii lideri europeni denunta o condamnare cu substrat politic.

- Ivo Sanader - fost premier al Croatiei, a facut arest preventiv. El este judecat in prezent pentru fapte de coruptie.

- Geir Haarde - fost premier al Islandei, a fost condamnat la inchisoare in aprilie 2012 dupa ce si-a dus tara in colaps financiar, in 2008. Geir Haarde va contesta sentinta la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

- Pavlo Ivanovych Lazarenko - fost premier al Ucrainei, a fost condamnat la inchisoare de justitia din SUA, in anul 2006, pentru spalare de bani si frauda.