Codul galben de canicula a intrat in vigoare miercuri dimineata. Atentionarea meteorologica este valabila pana vineri si vizeaza intreg teritoriul tarii. Administratia Nationala de Meteorologie informeaza ca in cursul dupa-amiezelor va fi canicula si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 35 - 36 de grade. Vineri, valorile termice vor atinge local 37 de grade in sud si sud-est.

cod galben de caniculaFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Potrivit ANM, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 pe arii extinse.

Sambata canicula va persista in sudul extrem, iar instabilitatea atmosferica se va accentua in majoritatea zonelor.

COD GALBEN - Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.

Bucuresti: Corturi medicale anticanicula si puncte de prim-ajutor

Administratia Spitalelor a montat, marti, in Bucuresti, primele corturi medicale dotate cu aer conditionat, medicamente si aparatura de specialitate. Corturile sunt amplasate in centru si in zonele aglomerate, si dispun si de perdele de apa, informeaza Agerpres.

In caz de necesitate, cetatenii au la dispozitie si doua puncte de prim-ajutor, dotate cu personal medical specializat, aparatura medicala si medicamente, apa si aer conditionat:

  • in Pasajul Universitatii;
  • in Complexul Grozavesti.

Directia de Asistenta Sociala (DGASMB) are amenajate mai multe puncte de prim-ajutor unde bucurestenii pot beneficia de apa si aer conditionat, in intervalul orar 8:00 - 17:00:

  • Policlinica Sociala din str.Dristor nr. 81-88 (unde se fac inclusiv masuratori ale tensiunii arteriale);
  • sediul DGASMB din str. Foisorului nr. 56-58, sector 3;
  • Centrul multifunctional "Invingem autismul", sos. Stefan cel Mare, nr. 1-3, sector 1;
  • sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5, sector 4
  • la cantinele sociale Grivita, Dacia, Agricultori, Ferentari si Sf.Constantin.
  • la centrele de ingrijire si educatie timpurie pentru copii din bd.Ghencea nr. 34, sector 6, str. Nerva Traian nr. 8, sector 3, str. Lucretiu Patrascanu nr. 17, sector 3, b-dul Theodor Pallady nr. 37, sector 3, str. Ceairului nr. 13, sector 3.

Pentru oamenii cu venituri mici si pentru cei care nu au apa curenta, DGASMB asigura in incinta Complexului de servicii sociale pentru adulti Sf. Ioan din bd. Theodor Pallady nr. 64, sector 3, si la sediul DGASMB din str. Salcetului nr. 5, sector 4, cate o baie complet amenajata pentru igiena personala, deschisa intre orele 8:00 - 17:00.

DGASMB intreprinde in acest an primele activitati de monitorizare a persoanelor de peste 75 ani, aflate in evidenta institutiei, prin vizite si apeluri zilnice, fiind cunoscut ca aceasta categorie de varsta este extrem de vulnerabila la temperaturi ridicate. Bucurestenii pot comunica la numarul de telefon cu apel gratuit 0800.821.218 cazurile de persoane de peste 75 ani care locuiesc singure si nu au apartinatori, in vederea luarii lor in evidenta.

Programul strandurilor municipalitatii (strandul Dambovita si strandul Giulesti) si cel al bailor publice (Grivita si Giulesti) va fi prelungit pana la ora 22,00, iar copiii (pana in 14 ani) au acces gratuit la baile publice.

Politia Rutiera: Evitati deplasarile cu masina in intervalul 10:00 - 18:00

Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane recomanda conducatorilor de autovehicule ca in zilele de canicula sa isi planifice deplasarile cu autovehiculul in afara intervalului orar 10:00 - 18:00.

Totodata, posesorii de permis de conducere cu afectiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) trebuie sa renunte la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice in intervalul orar mentionat.

In cazul in care pleaca la drum, soferii sunt sfatuiti sa adapteze viteza autovehiculelor la conditiile meteo-rutiere si sa pastreze o distanta suficienta fata de autovehiculul care circula inainte, intrucat temperaturile mari inregistrate la nivelul partii carosabile sunt factor determinant in scaderea aderentei pneurilor si implicit in cresterea spatiului de franare.