Procurorul-sef al Sectiei de Combatere a Terorismului din cadrul DIICOT, Gheorghe Muscalu, si judecatoarea Mona Lisa Neagoe, vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti, au castigat alegerile pentru ocuparea a doua locuri de membri in Consiliul Superior al Magistraturii, noteaza Agerpres. Cei doi magistrati vor ocupa doua locuri ce urmeaza sa devina vacante la data de 12 octombrie 2012, odata cu incetarea mandatului de membru CSM al judecatoarei Ana Cristina Labus si procurorului Gratiana Petronela Isac.

CSM a centralizat rezultatul alegerilor desfasurate pentru ocuparea a doua locuri de membri - reprezentanti din partea tribunalelor si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit unui comunicat al CSM remis marti, cele doua locuri urmeaza sa devina vacante la data de 12 octombrie 2012, odata cu incetarea mandatului de membru CSM al judecatoarei Ana Cristina Labus si procurorului Gratiana Petronela Isac.

Pentru locul destinat reprezentantului tribunalelor, cele mai multe voturi le-a obtinut Mona Lisa Neagoe (vicepresedinte Tribunalul Bucuresti) - 457 voturi, urmata de Natalia Roman (presedintele Tribunalului Specializat Mures) - 264 voturi, Anca Jeanina Nita (Tribunalul Constanta) - 219 voturi, Florin Encescu (Tribunalul Gorj) - 124 voturi, Andrei Florin Alexandru (Tribunalul Iasi) - 100 voturi si Petre Dinescu (Tribunalul Valcea) - 9 voturi.

Pentru locul destinat reprezentantului PICCJ, pe primul loc s-a clasat Gheorghe Muscalu cu 271 voturi, urmat de Argentina Carmen Galca (procuror sef adjunct DNA) - 114 voturi si Ramona Daniela Bulcu (PICCJ) - 44 voturi.

CSM arata ca la Tribunalul Suceava s-a dispus reluarea adunarii generale, in ziua de vineri, 22 iunie, intrucat la data de 18 iunie nu s-a intrunit cvorumul prevazut de lege, in lista electorala fiind inscrisi 37 de judecatori.

Procurorul Gheorghe Muscalu - Procurorul-sef al Sectiei de Combatere a Terorismului din cadrul DIICOT, revocat din functie in 2005 de Monica Macovei

Evenimentul Zilei a scris ca "numele lui Muscalu a aparut in mai multe scandaluri de presa, fiind acuzat de diferiti invidizi ca impreuna cu nasul sau, colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache de la Ploiesti, ar fi intervenit in diferite procese de pe rolul instantelor, mai toate avand acelasi obiect: comertul cu produse petroliere".

In vara anului 2005, George Muscalu si Gratiana Isac au fost revocati din functiile de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), respectiv adjunct al acestei directii, in urma solicitarii ministrului Justitiei de atunci, Monica Macovei, noteaza si Romania Libera.

Procurorul Muscalu, implicat in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri"

Potrivit EVZ, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, cerea ca Muscalu si adjuncta sa sa fie demisi din fruntea DIICOT pe motiv de ineficienta. Procurorul fusese acuzat ca a divulgat numele unui martor protejat din dosarul Tiriac Jr., din care au disparut probe importante. Inspectorii CSM au constatat intr-un raport "deficiente grave" in derularea anchetei in asa-numitul dosar "Cocaina pentru VIP-uri". Inspectorii CSM au confirmat si disparitia unor probe din acest dosar in care fiul lui Ion Tiriac era acuzat de consum de droguri.

Judecatoarea Mona Lisa Neagoe - vicepresedintele Tribunalului Bucuresti

Judecatoarea Mona Lisa Neagoe, castigatoare a unui loc in CSM din partea Tribunalelor, a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1993, apoi a functionat ca judecator la Judecatoria Sectorului 5, iar din 1999 a fost numita la Tribunalul Bucuresti, ca presedinte de sectie si, ulterior, vicepresedinte al TMB. Apoi a condus TMB-ul, in calitate de presedinte, timp de sase ani, potrivit luju.ro.

Potrivit CV-ului sau, Mona Lisa Neagoe este doctor in drept din anul 2004 cand si-a sustinut doctoratul la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, pe disciplina Drept international privat (indrumator stiintific acad. dr. doc. prof. univ. Ion P. Filipescu si ulterior, prof. univ. dr. Dragos Alexandru Sitaru) si are ca specializari: Dreptul familiei; Dreptul proprietatii intelectuale si Dreptul refugiatilor.

Sotul judecatoarei Neagoe, implicat in dosarul privatizarilor

Publicatia Ziuanews.ro, Mona Lisa Neagoe, "fosta Pucheanu, s-a casatorit, in 2005, cu Robert Marius Neagoe. Jurist de profesie, acesta a fost director al Directiei juridice din Oficiul pentru Privatizare, intre 2005 si 2006, perioada in care institutia a fost condusa de Mihai Catuneanu. La acea vreme, presa a dezvaluit ca Robert Neagoe era cel mai bine platit functionar public din Romania, cu un salariu de 10.000 de euro pe luna. Mai important este insa ca sotul judecatoarei Mona Lisa Neagoe a fost implicat in cel mai cunoscut caz de spionaj din Romania. Este vorba despre dosarul privatizarilor".

Potrivit aceleiasi publicatii, "Robert Neagoe a fost urmarit penal in aceasta cauza, alaturi de nume grele precum fostii ministri Codrut Seres si Szolt Nagy sau Stamen Stantchev, Vadim Benyatov Don, Dorinel Mucea, Mircea Flore si Mustafa Oral. Toti cei implicati in acest dosar, instrumentat de celebrul procuror Ciprian Nastasiu, au fost arestati la acea vreme, cu exceptia celor doi demnitari si ai lui Robert Neagoe. De altfel, sotul Monei Lisa nici macar nu a fost trimis in judecata, asa cum s-a intamplat cu ceilalti, acuzati de tradare si spionaj".

Despre implicarea lui Robert Neagoe in acest dosar a scis si Curierul National in 2010.