Camera Deputatilor a respins, luni, in calitate de for decizional, ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Emil Boc prin care se infiintau la nivelul Institutului Cultural Roman doua functii de vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat. Cei doi vicepresedinti ai ICR sunt Tania Radu si Mircea Mihaies, asigurand conducerea institutului alaturi de presedintele Horia-Roman Patapievici.

Ordonanta de urgenta nr. 72/2011 a obtinut la votul final din Camera Deputatilor 139 de voturi "impotriva", 17 voturi "pentru" si 20 abtineri. In consecinta, prevederile OUG prin care au fost infiintate doua functii de vicepresedinte la ICR au fost anulate, urmand ca actul normativ sa fie transmis presedintelui Traian Basescu spre promulgare.

Potrivit actului normativ, "conducerea operativa a ICR este asigurata de un presedinte cu rang de secretar de stat, numit si revocat din functie de presedintele Romaniei, iar in activitatea sa de conducere, presedintele este ajutat de doi vicepresedinti, cu rang de subsecretar de stat, numiti si revocati din functie de presedintele Romaniei, la propunerea presedintelui institutului. Mandatul vicepresedintilor este de 4 ani, cu posibilitatea de a fi reinnoit. Functia de vicepresedinte al institutului este incompatibila cu calitatea de membru al unui partid politic", potrivit Agerpres.

Ordonanta de Urgenta emisa de Guvernul Boc in 2011 mentioneaza, totodata, ca vicepresedintii asigura conducerea ICR alaturi de presedintele institutului, Consiliul de conducere si Comitetul director. De altfel, cei doi vicepresedinti sunt membri ai Colegiului director al ICR si sunt asimilati ca rang subsecretarilor de stat.

Potrivit ordonantei, toate aceste modificari au fost aduse pentru ca este imperios necesara consolidarea actului de conducere la nivelul Institutului Cultural Roman avand in vedere volumul de activitate in continua crestere, in special in plan international, a acestuia, necesitatea asigurarii operativitatii si celeritatii in desfasurarea activitatii, precum si a calitatii rezultatelor acesteia.

Numirea vicepresedintilor ICR se realizeaza de catre presedintele Romaniei, la propunerea sefului ICR, pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea de reinnoire.

In plus, OUG precizeaza ca vicepresedintilor li se pot delega atributiile de conducere a ICR de catre presedintele institutului.

Guvernul a decis, pe 13 iunie, prin Ordonanta de Urgenta nr. 27/ 2012, ca Institutul Cultural Roman va trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, decizia fiind justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".