"Probabil Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) se va autosesiza in acest caz, la sedinta de Consiliu care va avea loc pe 29 iunie, daca nu mai devreme", a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele CNATDCU, Dorel Banabic, referitor la acuzele de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

"Trebuie sa avem documentele, probele in acest caz, iar in prima sedinta de consiliu sau poate mai devreme vom analiza realizarea unei sesizari", a explicat pentru HotNews.ro academicianul Dorel Banabic.

Acesta a precizat ca "analiza unor eventuale cazuri de plagiat este una dintre sarcinile CNATDCU. Dar noi vom sesiza, daca vom lua aceasta decizie, Consiliul National de Etica, organism care va face analiza efectiva a documentelor".

Profesorul universitar doctor Cornel Banabic este profesor la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, este membru corespondent al Academiei Romane, membru corespondent al Academiei Internationale pentru Ingineria Productiei CIRP (The International Academy for Production Engineering) si presedinte al Asociatiei Stiintifice Europene de Deformarea Materialelor (ESAFORM). Vezi aici CV-ul academicianului Dorel Banabic

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare este autoritatea care acorda cele mai importante titluri universitare si doctorale. In februarie anul trecut a fost publicata in Monitorul Oficial componenta acestui consiliu, al carui presedinte este Marius Andruh.

Amintim ca revista Nature a scris luni, 18 iunie, ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003. "Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original - N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate", se arata in articolul din Nature.

"<>, spune Marius Andruh, chimist la Universitatea din Bucuresti si presedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Daca alegatiile sint dovedite, <>", scrie Nature.

Un articol similar legat de presupusul plagiat al premierului Victor Ponta a fost publicat si de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul german il compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

PremierulVictor Ponta a sustinut o conferinta de presa marti dimineata in care a venit cu lucrarea sa de doctorat, pe care a prezentat-o jurnalistilor. Ponta a declarat ca el a trecut la bibliografie autorii despre care Nature scrie ca i-ar fi plagiat si singurul lucru de care poate fi acuzat este ca nu i-a trecut in subsolul paginii, sustinand ca, daca a gresit, va raspunde in fata unei comisii. "Whistle-blower-ul, sursa anonima este domnul consilier Daniel Funeriu, care s-a dus personal si a discutat cu revista Natura si le-a spus cum am plagiat eu lucrarea de doctorat," a afirmat Ponta. Premierul a declarat ca presedintele Basescu apeleaza la "masuri securiste", insa sustine ca va merge in continuare la Bruxelles si ca "nu cedeaza la astfel de atacuri".

Citeste si: