Plenul Camerei Deputatilor a adoptat luni pe articole proiectul de lege care elimina hotararile Parlamentului din categoria actelor asupra carora se poate pronunta Curtea Constitutionala. Proiectul va fi supus votului final in sedinta de marti a Camerei Deputatilor, informeaza Mediafax. Camera Deputatilor este prima camera sesizata, forul decizional fiind Senatul.

Comisia Juridica a mentinut raportul favorabil acestui proiect, dupa ce saptamana trecuta deputatii decisesera rediscutarea proiectului in Comisie.

Liderul grupului PDL Mircea Toader a criticat proiectul de lege aratand ca se urmareste atacarea lui Traian Basescu printr-o eventuala suspendare din functia de presedinte, fara posibilitatea de adresare la Curtea Constitutionala, dar si solutionarea disputei juridice referitoare la cine este seful statului. "Nu dorim sa existe o dictatura a unui Parlament majoritar", a precizat Mircea Toader.

In replica, deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei juridice, a declarat ca pe legile emise de Parlament, Curtea Constitutionala trebuie sa se exprime, dar hotararile Parlamentului nu trebuie cenzurate de Curte.

Deputatul PSD a mai aratat ca in Constitutie este prevazut ca avizul Curtii Constitutionale la suspendarea presedintelui este consultativ si asa trebuie sa ramana. "In Constitutie scrie clar ca avizul pe care CCR il da eventual la suspendarea unui presedinte este un aviz consultativ. Ce este rau daca acest aviz consultativ ramane in continuare aviz consultativ? Noi nu modificam nimic in aceasta privinta", a replicat Florin Iordache citat de Agerpres.

Deputatul PSD a adaugat ca "nu consideram ca e nevoie de o a treia Camera a Parlamentului, iar Hotararile Parlamentului sa fie supuse cenzurii Curtii Constitutionale".

  • Propunere legislativa pentru modificarea alin.(1) al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale

Proiectul de lege a fost initiat de deputatul PNL Cornel Pieptea si de senatorul PSD Georgica Severin.

In expunerea de motive inaintata de cei doi parlamentari, autorii isi motiveaza propunerea astfel: "Consideram ca prin aceasta modificare (prin Legea nr 177/2010 care stabileste ca printre atributiile CCR se numara si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului Camerelor reunite - n.r.) se incarca in mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii acesteia si al exercitarii rolului de arbitru institutional, rol asumat nu de putine ori, in contextul constitutional romanesc."

Modificarea aprobata in Comisia juridica reprezinta revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curtii Constitutionale.

In expunerea de motive a propunerii legislative, Severin si Pieptea precizeaza ca prin Legea 177/2010 in sarcina Curtii Constitutionale a fost stabilit si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei, a fost respins, luni, de Comisia juridica, cu 3 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere.