​Alianta pentru o Romanie Curata protesteaza fata de "intentia declarata a Guvernului de a regla situatia Institutului Cultural Roman" printr-o ordonanta de urgenta, afirmand ca nu se justifica acest caracter "de urgenta" in acest caz. "Nu are loc nici un jaf al banului public sau vreo alta amenintare la adresa Culturii din partea acestei institutii", se arata in comunicatul publicat de Romaniacurata.ro.

"Institutul Cultural Roman a fost supus unui control prelungit al Curtii de Conturi astfel incat, indiferent de criticile care se pot aduce acestei institutii sau unor persoane care o conduc, e limpede ca nu exista nici un motiv care sa justifice urgenta," sustin semnatarii protestului societatii civile, intre acestia numarandu-se: Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia), Alina Mungiu Pippidi (Societatea Academica din Romania) si Vasile Ernu (Critic Atac)

"Printre semnatarii acestui apel exista unii care au criticat in decursul anilor ICR si conducerea sa actuala si credem ca este necesara o dezbatere publica pentru a discuta cat si cum putem cheltui in timpuri de austeritate pentru promovarea culturii romane in strainatate, ca si cele mai potrivite parghii institutionale pentru a numi si supraveghea conducerea ei. Dar reglarea printr-o ordonanta de urgenta nu e forma potrivita".

Semnatarii ii cer public primului ministru Victor Ponta si ministrului Culturii, Mircea Diaconu, sa initieze o dezbatere care sa produca neintarziat un proiect de lege introdus pe cale ordinara in Parlamentul Romaniei.

Semnatari:

Cristian Pirvulescu, Asociatia Pro Democratia

Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academica din Romania

Vasile Ernu, Critic Atac

Cristina Guseth, Freedom House Romania

Razvan Bobulescu, Alma Mater

Roxana Wring, Asociatia Pro.Do.Mo

Stefan Vlaston, EDU CER

Cristian Ghinea, Centrul Roman de Politici Europene

Radu Nicosevici, Academia de Advocacy