Un primar criticat de organizatiile pentru drepturile omului pentru ca a relocat mai multe familii de romi intr-o cladire a unui combinat chimic si a construit un zid de beton care sa izoleze cartierul de romi a castigat cel mai mare scor in alegerile locale de duminica, scrie Reuters, referindu-se la liberalul Catalin Chereches, care a castigat Primaria Baia Mare cu 86,03% din voturi.

Chereches, in varsta de 33 de ani, a castigat fotoliul de primar al municipiului Baia Mare dupa ce cu cateva zile inainte de alegeri autoritatile locale au mutat zeci de familii de romi in cladirile administrative ale unei uzine dezafectate. Autoritatile municipiului Baia Mare au inceput, pe 11 mai, mutarea romilor care si-au construit ilegal locuinte improvizate pe malul paraului Craica. Familiile au fost mutate in spatiile special amenajate in fostul corp administrativ al combinatului metalurgic Cuprom.

Organizatiile pentru drepturile omului l-au acuzat pe primarul din Baia Mare ca incearca sa faca un ghetou. Potrivit activistilor, constructia unui zid cu inaltimea de 1,80 m intre cartierul de romi si soseaua principala este o forma de rasism institutional, iar noile locuinte puse la dispozitia romilor sunt de o calitate indoielnica, neavand bai, bucatarii si spatii de dormit.

Catalin Chereches a declarat telefonic pentru Reuters ca relocarea nu a fost o masura discriminatorie fiind o solutie temporara. "Acesta este doar primul pas intr-un proiect care isi propune sa devine un mod, la nivel european, de a-i integra pe romi", a explicat primarul din Baia Mare.

Ambasada SUA la Bucuresti s-a aratat, de asemenea, ingrijorata de mutarea familiilor de romi din Baia Mare. "Potrivit informatiilor din mass-media romana si cea internationala, la cateva ore de la mutarea in cladirea Cuprom, multe dintre familiile relocate - in special copiii - s-au imbolnavit avand nevoie de asistenta medicala", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA remis HotNews.ro.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a anuntat ca analizeaza cazul, pentru a vedea daca e de competenta sa ori e un caz penal.

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a explicat, intr-un interviu la RFI, decizia de a muta zeci de familii de romi in fostul sediu al combinatului Cuprom. El sustine ca "nu e vorba de un combinat chimic, ci de niste sedii administrative" igienizate. Mai mult, sustine primarul, romii nu au fost intoxicati din cauza unor substante chimice aflate la fata locului, ci din cauza unor "sprayuri paralizante" folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunitatii de romi.

"Trebuie sa existe o procedura care sa permita tuturor rezidentilor sa ia parte la orice decizie care le afecteaza viata si care ca le permita sa participe cu adevarat, fara frica, fara a fi hartuiti sau intimidati", scriu Amnesty International si Romani CRISS (Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii) intr-o declaratie comuna.

"Circa 620.000 de romani se declara romi. Grupurile pentru protectia drepturilor omului sustin ca multi nu isi declara etnia, unii dintre ei de frica discriminarii, si ca numarul real s-ar putea ridica la 2,5 milioane. In cazul acesta, ar fi cea mai mare comunitate roma din Europa", scrie Reuters adaugand ca marea majoritate locuieste la marginile societatii, in saracie, si ca, potrivit grupurilor pro-democratice, statul nu ia suficiente masuri pentru a preveni discriminarea.

Citeste si: