Premierul Victor Ponta l-a numit, marti, pe Damian Draghici in functia de consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru pe problemele romilor, informeaza Guvernul. Potrivit acestuia, Agentia Nationala pentru Romi (ANR) a initiat, saptamana trecuta, o serie de demersuri care vizeaza solutionarea problemei create de mutarea cetatenilor romani de etnie roma din zona Craica a municipiului Baia Mare in fostele cladiri ale societatii comerciale Cuprom.

Damian DraghiciFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Pe 7 iunie 2012, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocati din Baia Mare. Conform procedurii, reprezentantii ANR de la nivel local au monitorizat situatia de la fata locului, vizitand cladirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, acestia au purtat discutii cu membrii familiilor de romi si cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale.

Pe baza acestui raport, pe 11 iunie, presedintele ANR a inaintat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) o plangere indreptata impotriva primarului Catalin Chereches si a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitand o analiza si pronuntarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autoritatilor locale baimarene.

Potrivit Guvernului, in plangerea inaintata CNCD, presedintele ANR atrage atentia asupra faptului ca cetatenii de etnie roma din zona Craica constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizarii si stigmatizarii acestora de catre societate. Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica intr-un spatiu care a fost utilizat in trecut pentru activitati industriale si care nu a fost decontaminat si transformat in spatiu destinat locuirii constituie o forma de tratament diferentiat pe criteriul etniei, care incalca dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sanatos si dreptul la locuire. De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fara existenta unei strategii si fara o consultare prealabila a celor vizati consitutie un abuz si o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale.

In acest sens, reprezentantii locali ai ANR au intocmit o serie de recomandari:

  • Expertii ANR propun includerea unui proiect pilot dedicat romilor in Planul de dezvoltare locala. Proiectul pilot trebuie sa cuprinda masuri educationale, ocupationale,  de sanatate publica, dezvoltare comunitara si desegregare, urmand a fi sprijinit de autoritatile centrale, regionale si locale.
  • ANR recomanda alocarea unui fond din bugetul local pentru capacitarea Primariei si a Consiliului Local in vederea absorbtiei fondurilor europene dedicate dezvoltarii teriotoriale cu accent pe incluziunea sociala.
  • Alte actiuni vizeaza asigurarea transportului in comun si a transportului copiilor la scoala, asistentei medicale primare permanente si a accesului la utilitati.

Primaria municipiului Baia Mare a decis in urma cu doua saptamani sa mute peste 1.000 de persoane de etnie roma de pe malul paraului Craica, unde locuiau ilegal, in fostul corp administrativ al combinatului metalurgic Cuprom, acum inchis.

Treisprezece copii si un adult s-au intoxicat, cu o substanta coroziva necunoscuta, intr-o locuinta din municipiul Baia Mare in care se mutasera de curand.

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a criticat decizia autoritatilor din Baia Mare de a muta sute de romi in sediul unei foste uzine chimice, cerand guvernului de la Bucuresti sa ia masuri impotriva acestei "incalcari a drepturilor omului",

  • Catalin Chereches (USL) a fost reales primar la Baia Mare cu 86,03% din voturi.
  • Candidatul USL, Catalin Chereches, a obtinut 86,03% din voturile valabil exprimate pentru functia de primar al municipiului Baia Mare, el castigand astfel un nou mandat, conform rezultatelor finale anuntate de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Maramures.