Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a participat marti, la o reuniune de lucru cu ambasadorii Statelor Membre ale Uniunii Europene, organizata de Excelenta Sa Michael Sternberg, ambasadorul Danemarcei la Bucuresti, informeaza un comunicat remis HotNews.ro. In cadrul intalnirii, ministrul Titus Corlatean a dat asigurari diplomatilor europeni cu privire la determinarea Guvernului de a continua toate angajamentele asumate de Romania in cadrul agendei europene a MJ, cu prioritate celor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), subliniind caracterul ireversibil al progreselor deja realizate. Ministrul Corlatean a prezentat de asemenea cele mai recente progrese inregistrate pe fiecare din cele patru conditionalitati MCV.

Cu acest prilej au fost expuse prioritatile si agenda ministerului pentru perioada imediat urmatoare. Au fost mentionate cu prioritate proiecte ample precum acela al pregatirii punerii in aplicare a noilor coduri si al implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie. Oficialul roman a insistat asupra bunei colaborari a MJ cu celelalte institutii din cadrul sistemului judiciar, ca preconditie pentru bunul mers al reformelor.

Ministrul Justitiei a transmis, de asemenea, asteptarea si convingerea ca oficialii CE vor redacta un raport MCV obiectiv si factual, care sa reflecte ansamblul progreselor realizate si sa ofere concluzii si perspective in acord cu complexitatea masurilor implementate in cei 5 ani de monitorizare. De asemenea, a reinnoit apelul catre Statele Membre de a sustine cu obiectivitate parcursul european al Romaniei, mai ales in ce priveste dosare prioritare precum aderarea la spatiul Schengen, cu privire la care Romania asteapta o decizie pozitiva in cadrul consiliului JAI din septembrie 2012.

Ambasadorii prezenti la reuniune au apreciat prezentarea succinta si comprehensiva a ministrului justitiei si s-au aratat interesati de imbunatatirea climatului pentru investitorii straini in Romania. Ministrul Corlatean a informat cu privire la functionarea, sub coordonarea MJ, a Platformei de dialog permanent si colaborare cu mediul de afaceri, lansand totodata invitatia de a fi comunicate, prin intermediul acestui for, propunerile de imbunatatire a legislatiei sau de fluidizare a masurilor administrative cu incidenta pe domeniul mediului de afaceri. Propunerea a fost primita cu interes de catre diplomatii europeni, generand premisele pentru un mai bun dialog pe domeniul sprijinirii mediului de afaceri si a investitiilor straine in Romania.