​​Mihai Patrascu este considerat a fi cel mai bun exponent al scolii informatice romanesti din ultimul deceniu. A fost absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technology), lucrarea sa de doctorat obtinand premiul prestigioasei universitati americane pentru cea mai buna teza.

Mihai PatrascuFoto: AT&T

Mihai Patrascu a castigat patru medalii de aur si trei de argint la olimpiadele internationale de informatica, fiind situat in primii 20 de medaliati din lume. Din 2009 a lucrat in cadrul echipei de cercetare a laboratoarelor AT&T din SUA. In urma cu un an a fost diagnosticat cu cancer si a murit la 29 de ani, pe 5 iunie 2012.

Mihai Patrascu s-a nascut la Craiova si a castigat premiul intai la noua olimpiade nationale de informatica. A fost ales membru al Comitetului Stiintific al Olimpiadei Internationale de Informatica si, in 2012, a castigat premiul Presburger pentru "revolutionarea domeniului de structuri de date in care nu se mai inregistrasera progrese in ultimul deceniu", acordat de Asociatia Europeana de Informatica Teoretica.

Intr-un interviu pentru metropotam.ro, Mihai Patrascu a explicat cercetarile pe care le dezvolta la MIT: "O structura de date inseamna o baza de date care sta si e pregatita sa raspunda la intrebari. Spre exemplu, Google este o structura de date imensa care sta si asteapta intrebari despre Web. Acum, intrebarea este cat de multa memorie ocupa structura de date si cat de rapid raspunde la intrebari. Scopul in informatica teoretica este sa gasim raspunsul optim la cat de eficienta poate fi structura de date." Patrascu este unul dintre cei mai apreciati cercetatori tineri la nivel international in informatica teoretica.

Mihai Patrascu a primit premiul pentru cel mai bun student in cercetare in SUA si Canada (2005) si este citat de 480 de ori in Google Scholar Citations.

Inmormantarea a avut loc marti, la Craiova. Comunitatea informatica din Romania a organizat un concurs Remember Mihai Patrascu (prin Infoarena) "ca semn de adanca recunostinta pentru impactul enorm pe care Mihai l-a avut in cadrul comunitatii de olimpici in informatica".