Europarlamentarii au pus marti la zid presedintia daneza a UE, in plen la Strasbourg, dupa ce au fost exclusi din decizia privind mecanismul de evaluare a Schengen in urma Consiliului JAI de saptamina trecuta, unde ministrii de interne au dorit sa-si asume singuri si deciziile cu privire la granitele interne si reintroducerea controalelor la fontierele proprii.

Scandal in UE din cauza granitelorFoto: AGERPRES
  • "De ce nu ati instituit si vizele?", "Terminati cu politica anti-europeana", "Vreti sa inchidem granitele UE?", "Vreti sa nationalizati Schengenul. "Vreti inapoi in secolul 19", "Dati apa la moara nationalismului si populismului", "Suspendam dialogul cu presedintia daneza a UE", "Sa ne adresam Curtii de Justitie" - au fost doar cateva din reactiile de astazi ale sefilor de grupuri politice din Parlamentul European (PE) la votul politic al Consiliului ministrilor de interne de joi, 7 iunie, de la Luxemburg. 

Pozitia Consiliului - ministrul danez de justitie, Morten Bodskov, a fost chemat marti sa explice, in fata eurodeputatilor, pozitia Consiliului European si a incercat sa arate ca in pachetul de reforma al Schengen "se va tine cont de toate elementele pozitiei PE" si ca doreste "implicarea PE cit mai mult posibil".

Jospeh Daul, liderul grupului PPE: "De ce nu ati instituit si vizele, ati fi protejat si mai mult populatia UE. Ati rupt legaturile cu acest parlament si ati atacat principiul metodei comunitate. Statele membre nu isi pot impune vointa impotriva celor mai mici. Am cerut premierului danez sa fie aici, in fata Parlamentului, pentru a explica aceasta pozitie. Ar fi trebuit sa fie aici. Presedintia daneza nu respecta suficient pe cei 500 de milioane de cetateni ai UE si, incepind din 7 iunie nu mai sunteti un interlocutor credibil".

Hannes Swoboda, liderul socialistilor din PE: "Ati mers pe un drum gresit si ati ales o cale periculoasa. Nu ati invatat nimic si istoria propriei dvs tari (Danemarca a decis sa inchida unilateral granitele interne). Unde sunt milioanele de refugiati in Europa ca sa interveniti asa. Asta e reactia noastra la Primavara araba?

Swoboda a recunoscut insa existenta problemelor de la granitele Turciei cu Grecia. "Si? Aceasta este solutia? Sa ne inchidem granitele? Raspundem la cerintele populiste? Este scandalos ca presedintia daneza face asa ceva. Si mai veniti si aici si ne spuneti ca trebuie sa va fim recunoscatori. Parlamentul impreuna cu Comisia au luptat pentru libertatea de miscare in Europa. De aceea ati taiat dreptul de codecizie al eurodeputatilor".

Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE: "E o nenorocire ce ati facut. Un scandal inca si mai mare este ca Marea Britanie, care nu este in Schengen, va fi mai bine reprezentanta la decizie decit PE. Ei vor fi acolo si noi nu. Cred ca trebuie sa mergem la curtea de justitie".

Cum arata propunerile Parlamentului European pe pachetul privind reforma Schengen

Ce a decis Consiliul JAI pe reforma Schengen

Consiliul JAI de saptamina trecuta a dat votul politic pe doua chestiuni: mecanismul de evaluare a Schengen - din care PE a fost exclus si unde Romania a fost singurul stat membru care a exprimat, pina la un punct, o anume opozitie - si normele privind reintroducerea controalelor la granitele interne ale Schengen in situatii exceptionale.

Pe acest ultim subiect, statele membre ale spatiului Schengen au cazut de acord asupra posibilitatii de restabilire, de o maniera temporara, a controalelor la frontiere interne in cazul unor "presiuni migratorii incontrolabile la frontierele externe". Textul acestui acord prevede posibilitatea restabilirii controalelor la frontierele nationale "pentru o durata de sase luni care poate fi prelungita cu inca sase luni". Comisia Europeana, autoarea propunerii pentru reforma Schengen, s-a declarat "dezamagita" de rezultatul negocierilor.