​Sociologul Barbu Mateescu, absolvent al University of Pennsylvania, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Nicusor Dan "a obtinut aproape la fel de multe voturi pe cat Ludovic Orban in 2008, un candidat din partea unui partid serios". "Oamenii au votat pentru el nu pentru ca urma sa castige, ci pentru ca ei doreau sa fie reprezentati prin acel vot", a explicat Barbu Mateescu. Potrivit acestuia, alegerile au reprezentat un vot "negativ, in sensul in care s-a pedepsit nu neaparat austeritatea, cat o strategie destul de nefericita: sa ai procente putine in sondaje, sa ai personalitati necredibile si sa nu schimbi nimic". "Acum s-a dat un referendum cu privire la guvernarea PDL", a precizat sociologul.

Barbu MateescuFoto: Arhiva personala

Potrivit rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Municipal (BEM) la ora 14.00, Nicusor Dan are 9,34% dintre voturile alegatorilor la primaria Capitalei. Reprezentantii Biroului Electoral Central (BEC) a anuntat de asemenea la ora 14.00 ca USL conduce la toate capitolele, urmata de PDL, iar la votul pentru consiliile judetene PP-DD s-a clasat pe locul 3.

Rep: Care credeti ca sunt motivele care au facut ca Nicusor Dan sa obtina acest rezultat?

Barbu Mateescu: "La nivelul Bucurestiului si nu numai exista o lipsa de oferta din partea partidelor principale, ma refer la cele trei mari, dar si la PP-DD, pentru un grup semnificativ de votanti; un grup de oameni foarte activ, in special la nivelul internetului, oameni care doresc ca lucrurile sa se schimbe intr-un fel. Simplificand putin, este precum in marketing: sunt oameni care au intrat in magazin, au observat ca niciuna dintre ofertele de suc nu le convine, una este mult prea dulce, una este impachetata nesatisfacator, una le-a creat probleme de sanatate in trecut. Si atunci au hotarat sa creeze propriul lor magazin, propriul lor centru de desfacere.

Rep: Dumneavoastra va asteptati la acest rezultat?

Barbu Mateescu: Ca sociolog nu. Motivul este ca, de obicei, miscarile anti-sistem - in sensul in care Nicusor Dan a luptat intr-un fel sau altul impotriva tuturor - nu obtin voturile prezumate intrucat foarte multi oameni gandesc in ziua votului sau cu o zi inainte in termenii votului util, se gandesc la sondaje, se gandesc la favoriti. Ce a reusit sa faca Nicusor Dan si ce a reusit sa faca echipa lui de campanie a fost sa dea un inteles foarte puternic votului. Oamenii au votat pentru el nu pentru ca urma sa castige, ci pentru ca ei doreau sa fie reprezentati prin acel vot; chit ca scorul lui ar fi urmat sa fie 3% sau 10%.

Rep: A dat rezultate campania online sustinuta a lui Nicusor Dan sau au fost si alte motive care au dus la acest rezultat?

Barbu Mateescu: Acest lucru va trebui masurat si va fi un subiect foarte interesant de studiu pentru studenti sau pentru cercetatori in lunile urmatoare. Romania in mod evident a devenit o tara mult mai conectata la internet, atat fizic, cat si psihic, in ultimii ani. Este o intrebare: cat de eficienta a fost campania lui Nicusor Dan in afara online-ului? Dar ce este evident este ca el a reusit sa obtina rezultate aproape la nivelul unor organizatii solide.

Daca transformam procentul lui in voturi - e evident ca nu exista rezultate finale, dar putem vedea ca el a obtinut aproape la fel de multe voturi pe cat Ludovic Orban in 2008, un candidat din partea unui partid serios. El a obtinut de doua ori mai multe voturi decat PRM la parlamentare in 2008, samd. A fost o campanie care a reusit sa mobilizeze foarte bine oamenii pe care i-a atins.

Rep: Referitor la acesti oameni, care este profilul votantului lui Nicusor Dan?

Barbu Mateescu: Aici cred ca se poate merge in continuare pe niste prezumtii. Cred ca sunt oameni cu un nivel de educatie peste medie, probabil si cu un venit peste medie, oameni tineri. Acest profil in genere este motivat de dorinta schimbarii, de dorinta eficientizarii atat politica, cat si in administratie sau economie. Vorbim de oameni care spera la altceva, la o Romanie europeana si uneori atentia lor este captata de catre organizatii de partid. Exista momente de emotie nationala care ii au pe acesti oameni in prim-plan, dar acum in acest an ei au fost dezamagiti de fortele existente si motivul este simplu: este a doua sau a treia rotatie pe care Romania o face de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, vin unii, pleaca altii, se voteaza schimbarea, samd.

Electoratul devine din ce in ce mai sceptic. In '96 a fost un entuziasm national incredibil. In 2004 a existat entuziasm, dar a fost mai mic. La fiecare rotatie, la fiecare aducere a unor noi forte, cativa votanti isi pun intrebarea daca 'nu cumva si de data aceasta vom fi inselati'.

Rep: Care este urmatorul pas pe care credeti ca il va face Nicusor Dan?

Barbu Mateescu: Nicusor Dan in mod sigur va fi ofertat de catre anumite forte politice care sunt in pierdere de viteza si in pierdere de imagine.

Rep: Va referiti aici si la PDL?

Barbu Mateescu: Cred ca, avand in vedere zvonurile care au circulat in ultimele luni privind atragerea medicului Arafat catre o candidatura la primarie si multe alte tentative de acest tip, este foarte posibil ca o anumita parte a PDL-ului sa incerce sa il atraga intr-un proiect politic.

Rep: La ce parte a PDL-ului va referiti?

Barbu Mateescu: Cred ca aici sunt oameni care il considera pe Nicusor Dan drept 'candidatul pe care noi ar fi trebuit sa il sustinem'. Cred ca nu este momentul pentru a da nume. Ce va face Nicusor Dan: va reusi fie sa isi mentina pozitia de om care a captat increderea foarte multor bucuresteni sau il va duce pe o ruta sa zicem traditionala. Alegerea este totalmente a lui. Din cate cunosc programul lui Nicusor Dan, el nu are ambitia de a deveni un om politic in stilul clasic. Cred ca el va continua pe cat posibil sa isi indeplineasca programul in masura in care a reusit sa si-l formuleze in campanie. El este o persoana activa de ani de zile ca presedinte al ONG-ului Salvati Bucurestiul si faptul ca el a candidat nu a fost evenimentul vietii lui. Acest eveniment a fost parte dintr-o cariera dusa in numele unor valori si in numele unor idei.

Rep: Dincolo de rezultatele lui Nicusor Dan, in ce cheie cititi rezultatele si alegerile care au avut loc duminica?

Barbu Mateescu: Alegerile de ieri (duminica, 10 iunie - n.red.) au reprezentat un vot as spune negativ, in sensul in care s-a pedepsit nu neaparat austeritatea, cat o strategie destul de nefericita: sa ai procente putine in sondaje, sa ai personalitati necredibile si sa nu schimbi nimic, sperand ca vei obtine victorii multe. Liderii PDL au calculat extrem de gresit ce urma sa se intample.

Rep: Iar o strategie corecta ar fi fost...?

Barbu Mateescu: O strategie corecta ar fi fost o evaluare foarte sincera si onesta a punctelor tari si a punctelor slabe, o captare mult mai stransa a lui Mihai Razvan Ungureanu, singura figura atasata macar oarecum PDL-ului, care ar fi putut sa ridice scorul PDL in sondaje. Trebuie sa nu uitam un lucru: in jumatate dintre judetele Romaniei, PDL a candidat prin intermediul unor aliante, cu sigla, culoare si acronim total diferite de PDL. In cealalta jumatate de tara, insa, a candidat ca atare. Si ce a rezultat, atat pentru alegatori, cat chiar pentru PDL este un haos atat in ce priveste votul, cat si in ce priveste masurarea rezultatelor PDL.

Rep: Cum explicati prezenta mare la vot?

Barbu Mateescu: Cred ca a fost pentru prima data in doi ani si jumatate cand acei 80%-90% dintre romani care nu au incredere in Traian Basescu, acei aproximativ 90% dintre romanii cu drept de vot care nu voteaza PDL au apucat cu adevarat sa loveasca pentru prima data in acest binom. In acesti doi ani si jumatate s-au acumulat evenimente cat in cei patru ani ai guvernarii Nastase sau cat in perioada 2005-2008. Au fost ani extrem de densi din punct de vedere politic si a existat o nerabdare, o dorinta foarte puternica pentru cetateni de a-si exprima vointa politica.

Rep: Care au fost principalele lovituri pe care oamenii le-au primit din partea acestei clase politice aflate la putere?

Barbu Mateescu: Ma refer in primul rand la ce s-a intamplat din punct de vedere economic, modul in care a fost impachetata reactia Romaniei la austeritate, taierile din mediul salarial bugetar, dar si marirea TVA. Este vorba si de un efect pervers al faptului ca pentru prima data oameni din partidul aflat la guvernare au fost condamnati si arestati pentru coruptie. Populatia nu a receptat acest lucru ca fiind un semn de curatire a justitiei, ci mai degraba un semn al coruptiei celor aflati la putere. Si vorbim si de o anumita atitudine: s-a comunicat prost, lucru pe care si PDL-ul il admite de cateva saptamani bune.

De asemenea un rol important l-a avut congresul din mai 2011. Atunci PDL putea, si spun asta fara sa sustin o tabara sau alta, sa efectueze o schimbare. Aceasta schimbare ar fi dat un aer de prospetime. PDL a ales sa nu faca aceasta schimbare. Orice alegere are avantajele si dezavantajele ei. Aceasta alegere insa trebuie asumata. In momentul in care PDL a ales sa sustina aceiasi oameni la frunte, sa ramana cu Emil Boc mult dupa ce prezenta sa a cauzat pagube partidului, acest lucru trebuie asumat si iata rezultatele sale. Nu este niciun fel de problema, nu este niciun fel de tragedie, iata rezultatele deciziei luate atunci.

Rep: Estimati realizarea unei schimbari acum in interiorul PDL?

Barbu Mateescu: Da. Intotdeauna in Romania schimbarile sunt aduse in interiorul partidelor de esecuri electorale. Si PSD si PNL au aratat acest lucru in ultimii ani. Intotdeauna in partid exista o rationalitate a supravietuirii care spune ca cei care au dus partidul in jos trebuie sa plateasca. Si asta este un lucru natural, este un lucru extrem de sanatos.

Cred ca in acest moment PDL isi indreapta ochii spre Mihai Razvan Ungureanu. Pe de alta parte, trebuie precizat ca rezultatele sunt in schimbare de la minut la minut pe baza informatiilor date de Biroul Electoral Central si s-ar putea ca daca ele arata o imbunatatire marcata in scorul PDL la votul pentru Consilii Judetene, asa-zisul vot politic al alegerilor locale, deci daca procentul PDL este bun, s-ar putea ca pana la urma sa spuna: Pana la urma nu a fost nimic, tot avem 25%, eventual cateva persoane sa fie schimbate si atata tot. Cu cat rezultatele sunt mai proaste atunci cand se va trage linia, cu atat schimbarea va fi mai radicala si din punctul meu de vedere mai sanatoasa.

Rep: La Razvan Ungureanu va asteptati la o alaturare a PDL-ului sau a unei parti din partid impreuna cu care sa realizeze o alta formatiune politica?

Barbu Mateescu: Este un calcul pe care Mihai Razvan Ungureanu il face chiar in aceasta clipa, chiar in aceste zile. Cred ca el intuieste ca exista un risc: atunci cand ai un nivel de incredere foarte mare, iar forta cu care te aliezi este la un nivel de incredere foarte mic, in loc sa o aduci sus, s-ar putea sa fii tu tras jos. Din acest punct de vedere, cred ca totul depinde de reactia unor oameni din PDL, atat castigatori ai alegerilor de ieri, cat si persoane cu un anumit profil intelectual si ideologic, oameni care stiu diferenta dintre liberalism si crestin-democratie ca sa dau un criteriu simplu. Acesti oameni trebuie sa decida ce si cum.

Daca ei vor sa ramana alaturi de PDL, atunci ii vor limita si optiunile lui Mihai Razvan Ungureanu. Daca ei au curajul sa porneasca de la inceput, scena politica din toamna va deveni foarte complicata. As dori sa plasez emfaza asupra faptului ca PDL a suferit infrangeri multe si simbolice. Dar el nu a suferit extrem de mult din cauza a ceea ce s-a intamplat ieri. Exista inca Consilii Judetene, exista inca municipii resedinta de judet in care PDL a obtinut victorii. Nu este in situatia CDR din 2000 si el a aratat ca, intr-o oarecare masura, are capacitatea de a proiecta forta la nivel national.

Rep: In ce priveste USL, care sunt urmatoarele mutari pe care le vedeti?

Barbu Mateescu: USL trebuie sa spere ca nu se intampla nimic din punct de vedere extern care sa afecteze credibilitatea Romaniei si implicit si economia nationala. USL se pregateste de o vara in care sa nu se intample nimic, dupa cum se stie vara impactul facturilor la energie este foarte scazut si nu exista probleme de acest tip. USL spera sa nu faca greseli foarte multe.

Ce trebuie mentionat este ca daca USL comite greseli sau daca economia romaneasca intra in crah, nu PDL va beneficia de acest lucru. Sau daca va beneficia, va beneficia intr-o masura foarte scazuta PDL sau alianta PDL-Mihai Razvan Ungureanu. Principala forta care va beneficia va fi PP-DD. As vedea acelasi mecanism ca si in 2000 din acest punct de vedere.

Sunt doua pericole in ce priveste USL-ul: daca economia romaneasca este grav afectata de inflatie si atunci USL este blamat, ceea ce duce la scadere in procente, scadere in sondaje. Al doilea pericol sunt acte de coruptie sau greseli de comunicare foarte grave care ar putea de asemenea sa duca la pierderea unor procente si coborarea USL sub tintele sale.

Marele avantaj adus de USL Romaniei este ca s-a eliminat o parte din furia care exista. Orice sociolog va poate spune ca niciodata in istoria Romaniei de dupa 1989 nu am avut un presedinte atat de nepopular, un prim-ministru atat de nepopular. Cifrele din anii '99-2000 sunt stralucitoare prin comparatie cu ce vedem acum sau ce vedeam acum cateva luni. Niciodata nu a existat un partid cu lider atat de erodat precum PDL. Singurul beneficiu din punct de vedere al sociologiei politice pe care il aduce venirea USL la putere si victoria USL de ieri este faptul ca o mare parte din energia negativa care zacea in electorat a fost eliminata.

In toamna se va vota altfel. Au setat un trend (alegerile locale - n.red.) poate in masura in care USL va putea obtine un rezultat bun in toamna. Dar acum s-a dat un referendum cu privire la guvernarea PDL, chit ca USL era la putere de o luna. Populatia a constientizat ca acesta este momentul in care 'putem pedepsi PDL sau putem arata PDL ca eram alaturi de el'. Peste sase luni PDL va trebui sa se pozitioneze altfel si ce se va pune sub semnul intrebarii va fi cum a guvernat USL in aceste sase luni. Este bine cum a guvernat USL in aceste luni?

Rep: Aveti cumva date suplimentare legate de structura demografica a celor care au venit la vot?

Barbu Mateescu: Conform exit-poll-urilor, din cate se pare in acest moment, absolut toate categoriile socio-demografice, atat in rural, cat si in urban, au venit la vot intr-o masura mai mare. Nu a fost predominant un grup socio-demografic. Dar informatiile inca se centralizeaza".

  • Barbu Mateescu este sociolog, in 2005 a absolvit University of Pennsylvania si scrie pe blogul Sociollogica.blogspot.com. "Nu am lucrat pentru niciun candidat, pentru niciun partid, nu am facut parte din staff si nu sunt membru sau simpatizant al niciunui partid sau organizatii politice", a declarat acesta pentru HotNews.ro.