Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii conf. dr. Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentantii industriei farmaceutice, cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutic, de faptul ca Ministerul Sanatatii este deschis dialogului si va da dovada de flexibilitate in ceea ce priveste taxa de clawback, informeaza Agerpres. Secretarul de stat a precizat ca lista de medicamente compensate care ar putea fi actualizata.

"Peste o suta de medicamente noi sunt analizate de specialistii din Ministerul Sanatatii, care si-au propus sa actualizeze lista de medicamente compensate, blocata din 2007", a declarat Alexandru Rafila.

Medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Marius Filip, a precizat ca este importanta suplimentarea surselor de finantare pentru Fondul Asigurarilor de Sanatate, punctand ca este aproape inevitabila cresterea contributiilor la acest fond, daca se doreste supravietuirea sistemului sanitar.

"Trebuie sa gasim solutii si trebuie sa crestem contributia pentru asigurarile de sanatate. In acest sens, CNAS are in vedere perierea actualei liste de medicamente, adica scoaterea de pe lista a medicamentelor care de fapt nu exista. Exista o comisie comuna a Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care va analiza lista medicamentelor compensate, iar cele care nu mai pot fi pe lista vor fi eliminate", a subliniat dr. Marius Filip.

Presedintele Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Dragos Damian, s-a referit la taxa de clawback aratand ca "masurile luate in ceea ce priveste genericele sunt ineficiente. Implementarea taxei de clawback este o solutie pe termen scurt si ar trebui sa fie o ultima masura pe care autoritatile trebuie s-o aiba in vedere".

Dr. Sorin Popescu, seful Grupului de comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, a spus la randul sau ca "bugetul alocat pentru medicamente nu trebuie sa fie unul fictiv. Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru veniturile pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVA".