Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a criticat joi decizia autoritatilor din Baia Mare de a muta sute de romi in sediul unei foste uzine chimice, cerand guvernului de la Bucuresti sa ia masuri impotriva acestei "incalcari a drepturilor omului", relateaza AFP.

"Sunt ingrijorat de informatiile pe care le-am primit potrivit carora familii de romi din Baia Mare au fost evacuate si mutate in incinta unei foste uzine chimice, unde sunt inca prezente numeroare substante chimice", a declarat Muiznieks pentru AFP.

"Am primit informatii conform carora 21 de copii s-au intoxicat si au avut nevoie de ingrijiri medicale", a adaugat el.

"Aceasta decizie a autoritatilor locale este o incalcare evidenta a normelor in materie de respectare a drepturilor omului", a continuat comisarul Muiznieks, care a cerut guvernului roman sa ia masuri pentru a pune capat acestei situatii.

"Consider ca o ancheta serioasa trebuie sa fie efectuata de catre autoritatile romane, pentru a stabili cu exactitate ce s-a intamplat si cine este responsabil pentru atentarea la sanatatea acestor persoane. Cer primarului din Baia Mare sa se asigure ca aceste familii beneficiaza de locuinte adecvate, in conditii sanitare ce nu le pun sanatatea in pericol si de comun acord cu persoanele vizate", a mai aratat Nils Muiznieks

La inceputul acestei saptamani, mai multe asociatii pentru apararea drepturilor omului au denuntat evacuarile fortate ale romilor de catre municipalitatea Baia Mare si mutarea lor intr-o fosta uzina chimica. Potrivit acestora, mai multi copii au fost dusi la spital dupa ce au inhalat gaze toxice.

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches (USL), care candideaza pentru un al doilea mandat la alegerile locale de duminica, a respins aceste critici, afirmand ca familiile de romi si-au dat acordul pentru relocare si ca acestea beneficiaza de locuinte cu apa curenta si electricitate, fata de "insula de saracie" in care traiau anterior. De asemenea, el considera povestea cu intoxicatiile "o mascarada".

Zeci de ONG-uri ii cer premierului Victor Ponta masuri urgente privind romii de la Baia Mare

Un numar de 36 de organizatii non-guvernamentale i-au cerut, joi, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare depusa la Guvern, sa ia masuri urgente pentru relocarea familiilor de romi de la Baia Mare in conditii adecvate de locuire si tragerea la raspundere a persoanelor care s-ar face vinovate de mutarea acestora intr-un bloc din curtea unei societati comerciale.

Acestea i-au cerut de asemenea premierului sa demareze actiuni reale pentru imbunatatirea situatiei locuirii romilor din Romania, incepand cu adoptarea de urgenta a unei legislatii care sa impiedice actiuni similare cu a autoritatilor locale de la Baia Mare si terminand cu demersuri de "integrare sociala si urbana a comunitatilor informale de romi".

Circa 100 de persoane au participat, joi, in fata Guvernului, la un miting organizat de 36 de asociatii pentru apararea si promovarea drepturilor si culturii rome, dar si de alte profile, relateaza Agerpres.

La finalul mitingului, reprezentanti ai ONG-urilor au depus la Palatul Victoria o scrisoare de protest fata de atitudinea Guvernului, pe care manifestantii o considera "impasibila" la actiunile Primariei Baia Mare de mutare a 38 de familii de romi intr-o cladire a societatii Cuprom.

Organizatiile semnatare acuza autoritatile locale de la Baia Mare si in special pe primarul Catalin Chereches de actiuni rasiste fata de familiile de romi din oras. Concret, ONG-urile il acuza pe Chereches ca a evacuat 38 de familii de romi din cartierul Craica si le-a mutat in blocul nr. 2 din incinta societatii Cuprom, pe data de 1 iunie.

Protestatarii sustin ca spatiul unde au fost mutate familiile de romi sunt improprii, neamenajate si nu dispun de conditii adecvate de locuire, motiv pentru care 22 de copii si doi adulti s-au intoxicat dupa ce au inghitit substante aflate in locuintele ce le-au fost repartizate, conform informatiilor prezentate de media.

La protestul de joi, din fata Guvernului, manifestantii au afisat bannere critice la adresa primarului de la Baia Mare, liberalul Catalin Chereches, dar si fata de co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

Printre organizatiile care au participat la protest si au semnat scrisoarea depusa la Guvern se numara Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica a Romilor din Romania, APADOR-CH, Asociatia ACCEPT, Asociatia Jurnalistilor Romi, Asociatia Pro Democratia, Centrul Crestin al Romilor, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Scrisoarea deschisa a ONG-urilor catre premier

"Semnatarii solicita Guvernului Romaniei sa ia atitudine fata de actiunile autoritatilor locale din Baia Mare cu privire la romi si sa informeze in mod public cu privire la masurile dispuse.

Demersurile rasiste ale autoritatilor locale, in principal ale primarului din Baia Mare, au fost aduse in atentia institutiilor centrale si a organizatiilor interguvernamentale inca din anul 2011, cand Primarul a utilizat mutarea romilor din 4 comunitati informale din localitate, ca principal punct de campanie electorala, marsand pe aceeasi idee si in actuala campanie. Primarul a mai dispus si construirea unui zid cu o inaltime de 1,80 m si lungime de 89 m, menit sa desparta blocurile locuite preponderent de etnici romi, de restul comunitatii majoritare, fapt ce a atras critici vehemente atat din partea organizatiilor de drepturile omului, cat si din partea unor institutii internationale, care au luat pozitie fata de aceasta fapta de segregare si de ghetoizare etnica.

Semnatarii protesteaza public fata de faptul ca, pana in prezent, Guvernul Romaniei a ramas impasibil fata de aceste grave incalcari repetate ale drepturilor omului, lucru ce i-a permis primarului sa extinda politica sa rasista fata de romi si a dat un semnal si altor autoritati locale pentru a actiona in mod similar.

Primarul orasului Baia Mare a evacuat 38 de familii de romi din cartierul Craica si le-a mutat in blocul nr. 2 din incinta societatii CUPROM, pe data de 1 iunie 2012. In noua locatie (improprie, neamenajata, fara conditii adecvate de locuire), 22 de copii si 2 adulti s-au intoxicat in urma ingerarii unor substante aflate in locuintele ce le-au fost repartizate, necesitand spitalizarea, conform informatiilor prezentate de media. Dincolo de faptul ca spatiul unde au fost mutati romii nu indeplinea cerintele minimale impuse de legea locuirii, in cadrul incintei CUPROM - blocul 2, in camerele unde romii au fost mutati, au fost lasate recipiente cu substante toxice.

Consideram ca o astfel de situatie este inadmisibila si trebuie sanctionata imediat. De asemenea, suntem profund ingrijorati de pericolul extrem pe care il reprezinta folosirea sentimentelor anti-rome in campania electorala a unui primar.

In ciuda celor de mai sus, starea de impunitate la nivel local continua, iar romii sunt in aceeasi locatie.

Va solicitam, domnule Prim-Ministru, sa intreprindeti toate demersurile necesare pentru remedierea in regim de urgenta a situatiei din Baia Mare, respectiv mutarea romilor in conditii adecvate de locuire si tragerea la raspundere a celor ce se fac vinovati de aceste actiuni.

Va solicitam, domnule Prim-Ministru, sa dispuneti de urgenta luarea masurilor in vederea verificarii mediului de toxicitate la care au fost expusi romii din Craica.

Totodata, va solicitam sa faceti toate demersurile pentru ca Institutia Prefectului sa procedeze la verificarea legalitatii masurilor intreprinse de catre Primarul si Consiliul Local Baia Mare si sa dispuna masurile necesare.

Va solicitam, de asemenea, sa demarati actiuni reale pentru imbunatatirea situatiei locuirii romilor din Romania, incepand cu adoptarea urgenta a unei legislatii care sa impiedice asemenea comportamente si terminand cu actiuni de integrare sociala si urbana a comunitatilor informale de romi".

Politia cerceteaza cauzele care au provocat intoxicarea mai multor romi

Inspectoratul de Politie Judetean Maramures continua cercetarile privind cauza intoxicarii cu substante de origine necunoscuta a 13 minori si a unui adult de etnie roma, intr-o cladire administrativa a fostului combinat metalurgic Cuprom - Baia Mare, pentru a stabili detaliile incidentului.

Purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Gabriela Liahovici, a declarat, joi, pentru Agerpres ca viata minorilor intoxicati cu o substanta necunoscuta nu a fost pusa niciun moment in pericol, iar la scurt timp dupa controlul medical efectuat la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare in noaptea de vineri spre sambata (2 iunie - n.r.) pacientii au plecat acasa.

"Politia a demarat cercetari, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, fata de autor necunoscut, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare. Au fost efectuate cercetari la fata locului la care au participat specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Garzii de Mediu - Comisariatul Judetean, reprezentanti ai proprietarilor imobilului si Primariei Municipiului Baia Mare. Cu aceasta ocazie, s-au ridicat, din subsolul imobilului, recipiente, precum si probe din zugraveala incaperilor, in vederea expertizarii. Au fost ridicate in vederea expertizarii si componente electronice de stocare a unor imagini. In prezent continua cercetarile, urmand ca la finalizarea acestora sa se propuna solutia legala", a spus Gabriela Liahovici.

Pe de alta parte, conducerea primariei municipiului Baia Mare infirma presupunerea ca cei 13 copii si un adult s-ar fi intoxicat cu o substanta de origine necunoscuta ce ar fi fost uitate intr-una din incaperile fostului corp administrativ al combinatului metalurgic Cuprom.

Primarul Catalin Chereches sustine ca persoanele care au fost internate la spital ar fi fost date cu spray paralizant de unele persoane care se autoproclama lideri ai romilor, nemultumiti ca acestia au fost mutati de pe Craica intr-un loc asupra caruia nu mai pot avea controlul.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Maramures, dr. Calin Man, a declarat, joi, ca persoanele de etnie roma care locuiesc intr-o cladire a combinatului Cuprom-Baia Mare au fost diagnositicate cu "posibila intoxicatie cu substante de origine necunoscuta prezentand simptomele unei ameteli temporare".

Incidentul a survenit la scurt timp dupa ce primaria municipiului Baia Mare a decis sa mute peste 1.000 de persoane de etnie roma de pe malul paraului Craica, unde locuiau ilegal, in fostul corp administrativ al combinatului metalurgic Cuprom, acum inchis.

Treisprezece copii si un adult s-au intoxicat in noaptea de vineri spre sambata, cu o substanta coroziva necunoscuta, intr-o locuinta din municipiul Baia Mare in care se mutasera de curand.

Potrivit dispeceratului ISU Maramures, copiii si persoana adulta, intoxicati cel mai probabil in urma inhalarii unei substante de origine coroziva, au acuzat dureri de cap si greturi. Ambulantele si echipajele SMURD au transportat victimele la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare.

Persoanele intoxicate se mutasera de putin timp intr-o locuinta de tip social aflata intr-o cladire care a apartinut fostului combinat chimico-metalurgic Cuprom.