Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca Strategia Nationala Anticoruptie se concentreaza pe zone si sectoare expuse la coruptie care necesita o atentie sporita, respectiv finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, administratia publica locala si mediul de afaceri.

Ministrul Corlatean a participat joi la deschiderea seminarului "Bune practici si strategii in detectarea, investigarea si trimiterea in judecata a cazurilor de coruptie si frauda in achizitiile publice", organizat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si reteaua Partenerilor Europeni Impotriva Coruptiei, impreuna cu Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei citat de Agerpes, la eveniment au mai participat procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si procurorul sef al DNA, Daniel Morar.

In cadrul mesajului adresat participantilor, ministrul Justitiei a subliniat importanta pe care Romania o acorda luptei impotriva coruptiei, alocand resurse institutiilor si agentiilor specializate si asigurand un cadru legislativ adecvat.

"Noul Guvern al Romaniei si-a asumat recent o Strategie Nationala Anticoruptie care pune accentul pe implementarea unui cadru legislativ anticoruptie solid si pe politici de integritate de tip european, iar acest document preia in plan intern bunele practici internationale vizand protectia avertizorilor de integritate, consilierii de etica, managementul conflictelor de interese si al incompatibilitatilor, declararea averilor. (...) Ca element de noutate noua strategie aduce o unitate de abordare la nivelul tuturor institutiilor publice din sfera puterii legislative, judecatoresti si executive, implicand totodata societatea civila in procesul de monitorizare. Cum era de asteptat, prevenirea fraudelor si mai ales a coruptiei in achizitiile publice constituie o prioritate a noii Strategii", a declarat ministrul Justitiei.

El a subliniat ca toate aceste eforturi arata clar ca Romania este ferm angajata pe calea luptei impotriva coruptiei si a indeplinirii obligatiilor asumate ca stat membru al UE.

In cadrul seminarului, principalele teme de discutie la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai OLAF, OECD si ai unor autoritati nationale sunt: Detectarea infractiunilor de frauda si coruptie in achizitiile publice. Rolul institutiilor administrative de control, precum si al auditorilor interni si externi; Investigarea si trimiterea in judecata a cazurilor de frauda si coruptie in achizitiile publice; Consecinte financiare ale infractiunilor de frauda si coruptie in achizitiile publice.