Procurorii au cerut joi majorarea pedepsei pentru Sorin Ovidiu Vintu in procesul de santaj cu Sebastian Ghita la 5 ani de inchisoare cu executare, in timp ce apararea a cerut achitarea lui SOV. Instanta a anuntat ca va pronunta sentinta pe 21 iunie, la ora 15.00. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au judecat joi recursul dosarului in care Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la 6 luni de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita.

Reamintim ca pe 3 februarie 2012 instanta de fond a dispus condamnarea la 6 luni de inchisoare cu executare pentru Sorin Ovidiu Vintu. Instanta a decis ca din pedeapsa de sase luni sa se scada perioada in care SOV a fost in arest preventiv. Prin urmare, din cele sase luni de inchisoare, se scad 49 de zile, perioada in care Vintu a stat in arest preventiv. Sentinta va fi pusa in aplicare daca ea va fi mentinuta si dupa recurs. La termenul din 17 mai SOV le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca a depus la dosar o inregistrare care i-ar dovedi nevinovatia (Vezi un transcript al inregistrarii obtinut de Adevarul).

Cele mai importante momente ale sedintei de la Curtea de Apel Bucuresti de joi, 7 iunie:

Ora 18.52: Instanta a anuntat ca va pronunta sentinta pe 21 iunie, la ora 15.00

Ora 18.45: SO Vintu in ultimul cuvint: "Onorata instanta, va spun ca am urmarit cu placere acesta sedinta, mai ales expozeul procurorului. Acest expozeu este un sir de neadevaruri de care procuraturii ar trebui sa ii fie rusine. Ce a castigat tanarul lup? Tanarul lup este un tanar escroc. Sebastian Ghita este o unealta a SRI si a Parchetului General, care i-au permis sa intre pe proprietatea mea. El a adus doar calculatoare de 150.000 euro. Prin arestarea mea, acestui ins i s-a permis acapararea unei investitii de 20 de milioane de euro. Am o stare de revolta. Eu nu am nici o afacere cu Sorin Enache. Sorin Enache nu a fost evaziv, a recunoscut. Sunt multe de spus, dar nu vreau sa va enervez. (Vintu citeste o interceptare din dosar) Ion Ilie Cezar nu era un malac trimis de mine sa il agreseze pe Sebastian Ghita. Ion Ilie este prietenul meu si l-am trimis sa aibe grija de afacerile mele. In birouri SIE a instalat camere video si microfoane. Eram oare noi asa de prosti sa santajam pe cineva? Am avut si eu naivitatile mele, nu am verificat pe nimeni. Dupa cum vedeti domnul Sebastian Ghita este un tanar prezentabil cu privirea senina, dar ce e in capul sau nu stiu. A fost prima data dupa anii 90 cand m-am luptat cu toate institutiile coercitive asmutite pe mine de Traian Basescu.

Eu puteam sa ii cer bani. Puteam sa ii cer sa imi aduca personal 2 milioane de euro. Erau relatii comerciale. Nu era nevoie sa fac presiuni sau sa il sperii. Daca avea nevoie de bani puteam sa ii cer legal. Eu am lucrat cu sute de angajati ai SRI sau SIE. Ce ma interesa daca un om de al meu de la Baia Mare a fost angaat al SIE? La Ghita problema a fost ca nu si-a facut treaba. SRI nu a confirmat inregistrarea pentru ca trebuia sa confirme si ca impotriva mea exista o tentativa de asasinat.

In perioada cand am avut eu problema, ratingul televiziunii a scazut. Ma injurau postacii. De aceea am avut nevoie sa il credibilizez pe Sebastian. I-am zis ca nu e bine sa ne certam. Am acceptat teatrul lui Ghita pentru ca era asediat de ANAF. Stiti imensul conflict dintre mine si Traian Basescu. Stiti ce ura are Basescu pe mine. Era posibilitatea ca ANAF sa tabarasca si pe el. Vreau sa va asigur ca nu l-am amenintat la modul serios. A trecut un an de atunci, tanarul acesta m-a bagat doua luni la arest. Daca aveam documente aveam tot timpul sa il atac. Nu l-am santajat. Puteam sa ii cer 2 sau 20 de milioane, de ce l-as fi amenintat, de ce l-as fi santajat?

Pentru coruptia jurnalistilor Sebastian Ghita platea salariile din ANAF. Nu am comis nici o infractiune. Voi incerca sa imi reabilitez imaginea."

Ora 18.03: Avocatul Danut Bugnariu, aparatorul lui Ion Ilie Cezar in pledoaria finala: "In dosar sunt interceptari in care invinuitul Vintu vorbea de spaga. Vreau sa vorbesc despre cum apare cineva la televizor. Calea normala este ca acea persoana incheie un contract pe o suma de bani. Calea anormala este ca invitatul sa contacteze realizatorul direct si pe baza influentei sau a altor chestiuni sa apara la televizor".

Ora 16.52: Instanta a anuntat ca va pronunta sentinta peste doua saptamani. Avocatii lui Vintu sustin motivele de recurs. Aparatorii cer instantei achitarea inculpatului sau casarea sentintei si rejudecarea dosarului

Ora 16.45: Procurorul de sedinta a cerut majorarea pedepselor pentru SOV si Ion Ilie Cezar. Astfel, procurorul a cerut instantei condamnarea lui Vintu la 5 ani de inchisoare cu executare. Pentru Ion Ilie Cezar procurorul de sedinta a cerut 4 ani de inchisoare cu executare

Ora 16.30: La acest termen a fost audiat si Sorin Enache, actualmente administrator special al Realitatea Media. Sorin Enache a declarat ca el recunoaste discutia cu Sebastian Ghita ca isi aminteste de ea. Sorin Enache a mai relatat si ca in timp ce se afla in vacanta cine i-ar fi falsificat semantura pe un document prin care Realitatea Media inceta contractul cu Coresi pentru spatiul unde activa televiziunea.

Ora 16.10: Sebastian Ghita a fost audiat de magistrati. Patronul RTV si-a mentinut acuzatiile de santaj si amenintari efectuate de Vintu la adresa sa. Despre caseta prezentata de Vintu, Ghita a spus ca nu recunoaste frazele ce apar si a spus ca nu-si aduce aminte de o asemenea discutie si ca, probabil, e o modalitate prin care Vintu vrea sa se apere de acuzatiile din dosar. Avocatii lui Vintu au mai solicitat o serie de probe, cum ar fi expertizarea probelor video din dosar, dar instanta a respins toate cererile de probatoriu. Completul de judecata a mentionat ca cercetarea judecatoreasca este incheiata si avocatii urmeaza sa-si prezinte motivele de recurs. Astfel, cel mai probabil instanta va ramine in pronuntare pe recurs. Daca instanta respinge recursul, Vintu va trebui sa ispaseasca pedeapsa data de judecatorii de la fond, adica 6 luni de inchisoare din care se scade perioada de arest preventiv.

Declaratii facute de Sebastian Ghita in fata magistratilor:

"Sorin Ovidiu Vintu chiar m-a amenintat grav. Am avut parte de prezenta continua a lui Ilie Cezar care imi spunea mereu ca nu e bine ce fac cu Vintu. Eu incercam sa aplanez conflictul si pentru ca investisem 6 milioane de euro nu puteam sa las totul si sa plec acolo. Din comportamentul si din afirmatiile lui Ilie Cezar am inteles ca nu e bine sa ma pun cu dl Vintu. Am refuzat in repetate randuri sa ma las santajat. Domnul Vintu mi-a spus in mai multe randuri sa ii platesc lunar 200.000 euro ca altfel imi rupe contractul, ca ma da afara, ca ma decredibilizeaza. Mereu i-am spus ca nu pot sa ii dau banii. Am facut acea plangere la parchet. Cand nu mai aveam ce sa fac cand discutiile erau amenintatoare pentru mine a aparut acel flagrant"

Ora 13.06: SO Vintu si Sebastian Ghita au ajuns la Curtea de Apel, fara a face declaratii