Premierul Victor Ponta sustine ca pozitia Guvernului in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat in ultima vreme si ca ultimele declaratii ale ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, pe tema valorificarii zacamintelor naturale faceau referire la proiectul Cupru Min.

Daniel ChitoiuFoto: Rompres

"L-am intrebat pe dl ministru cu privire la acele declaratii, iar domnia sa mi-a spus ca a vorbit despre Cupru Min. In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, acesta se va realiza doar dupa ce se va raspunde la trei intrebari. Prima - se asigura cele mai inalte standarde de protectie a mediului? Daca da, mergem mai departe, iar daca nu, nu. A doua intrebare - se asigura un beneficiu mult mai mare decat era vorba pana acum pentru statul roman - 4% redeventa si 19% participarea noastra la proiect? Daca nu, nu mergem mai departe. Si al treilea punct - Rosia Montana este un proiect care se face pentru romani sau este pentru niste politicieni care vorbesc toata ziua la televizor despre acest proiect, evident, dezinteresat si sper ca ati sesizat ghilimelele. Pozitia noastra nu s-a schimbat cu nimic si pana la proba contrara il cred pe dl Chitoiu", a declarat premierul Victor Ponta.

Ministrul Economiei a declarat la finele saptamanii trecute ca este convins ca proiectul Rosia Montana va demara in acest an, in urma publicarii acestor afirmatii organizatia Alburnus Maior solicitand premierului Victor Ponta demisia ministrului Daniel Chitoiu.

Tot Daniel Chitoiu spunea, vineri, intrebat vineri la Alba Iulia daca localnicii din Rosia Montana care se opun proiectului minier ar putea fi stramutati, a apreciat ca "se poate ajunge si acolo".

"Se poate ajunge si acolo, dar nu pot sa va spun de acuma. (...). Trebuie sa mergem si noi sa discutam cu oamenii si cu cei care vor sa investeasca acolo. Poate cand (...) le prezentam garantii ca in zona respectiva se fac investitii de mediu, ca nu sunt probleme de pericol pentru generatia actuala si generatiile viitoare din punct de vedere al afectarii starii de sanatate, atunci poate persoanele respective vor dori sa fie stramutate. Deci nu pot sa va dau un raspuns acuma ca respectivele locuinte vor fi expropriate pentru utilitate publica. (...). Au fost dezbateri publice si nu au fost convinsi, dar nici exploatarea nu a inceput, deci nici proiectul nu era realizabil. (...). Poate cei care i-au invatat ca e posibil sa fie stramutati poate nu credeau in proiect", a declarat ministrul Chitoiu.

"Nu stiu. O sa vedem la momentul respectiv daca este cazul. Poate nu este cazul", a mai spus demnitarul, intrebat, din nou, daca acest proiect minier poate fi considerat de utilitate publica astfel incat sa se poata face exproprieri.