Meteorologii prognozeaza, in intervalul 5-17 iunie, temperaturi normale pentru luna in curs, insa cele peste 30 de grade Celsius din termometre estimate vor oscila cu perioade scurte de ploi, descarcari electrice si intensificari ale vantului in majoritatea zonelor tarii, informeaza Agerpres.

Astfel, potrivit estimarilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), realizate pe baza datelor provenite de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata de la Reading (Anglia), in Banat, dupa racirea vremii survenita in primele zile ale intervalului, valorile termice vor creste de la o zi la alta pana pe 9 iunie, cand media temperaturilor maxime va depasi 30 de grade Celsius, caracterizand o vreme calduroasa. Pe data de 10 iunie se va produce o usoara racire, dupa care temperaturile medii nu vor mai avea variatii importante si se vor mentine in jurul normelor climatologice ale perioadei.

La inceputul intervalului de prognoza, se vor semnala ploi ce vor avea si caracter torential, apoi in perioada 9-10 iunie si din nou in jurul datei de 13 iunie. In rest, ploile vor fi slabe cantitativ si se vor semnala pe arii restranse.

In Crisana, vremea se va raci in primele doua zile ale intervalului de prognoza, dupa care temperaturile vor creste treptat pana pe 9 iunie, cand media temperaturilor maxime va depasi 30 de grade Celsius. Pe 10 iunie, regimul termic va marca o usoara scadere, dupa care valorile de temperatura se vor mentine in limite apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Totodata, vor cadea precipitatii importante cantitativ pe arii extinse pe 9-10 iunie si in jurul datei de 13 iunie. In ultimele zile ale perioadei de prognoza, aversele vor fi in general slabe cantitativ si se vor semnala pe arii restranse.

Pentru zona Transilvaniei, meteorologii prognozeaza temperaturi medii in scadere la inceputul intervalului. In perioada 8-10 iunie, acestea vor marca o crestere, vremea devenind calduroasa. O usoara racire se va produce in 10 si 11 iunie, dupa care valorile termice se vor mentine in jurul celor normale pentru a doua decada a lunii iunie. Aversele insotite de descarcari electrice vor fi de interes pentru intreaga regiune in zilele de 5 si 6 iunie si, ulterior, in intervalul 9-17 iunie, cu o probabilitate mare pentru cantitati de apa importante in jurul datelor de 10 si 13 iunie.

In Maramures, vremea se anunta calduroasa de la o zi la alta, dupa data de 6 iunie. Pe 10 iunie temperaturile vor scadea usor, dupa care, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic se va mentine in limite normale pentru a doua decada a lunii iunie. Aversele insemnate cantitativ si insotite de descarcari electrice isi vor face aparitia in toata regiunea pe 5 iunie si in intervalul 9-13 iunie. In perioada 14-17 iunie, ploile vor fi trecatoare si, in general, slabe.

Conform prognozei, in regiunea Moldovei, temperaturile vor marca, dupa data de 6 iunie, o crestere treptata si vor ajunge sa caracterizeze o vreme calduroasa pe 9 iunie. Din 10 iunie, se va inregistra o usoara scadere a regimului termic, pentru ca apoi valorile termice sa se mentina in limite normale pentru aceasta perioada pana la sfarsitul intervalului de prognoza. Precipitatiile importante cantitativ, mai ales averse insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, vor fi mai frecvente in intervalul 5-6 iunie. Ulterior, dupa data de 9 iunie, probabilitatea de aparitie a ploilor va creste din nou, acestea fiind mai abundente si mai extinse pe 13 si 14 iunie.

In Dobrogea, temperaturile medii vor marca o scadere cu aproximativ patru grade Celsius pe data de 6 iunie, pentru ca apoi sa creasca de la o zi la alta, revenind la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei in jurul datei de 9 iunie. Dupa aceea, mediile termice nu vor mai avea variatii importante si se vor mentine apropiate de valorile normale pentru a doua decada a lunii iunie. Intervalul de prognoza va fi caracterizat de o probabilitate redusa de aparitie a precipitatiilor, exceptand datele de 6 si 13 iunie, cand se vor semnala aversele mai abundente, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului.

Regimul termic din Muntenia va fi caracterizat printr-o vreme racoroasa in data de 6 iunie, cand media temperaturilor maxime va cobori spre 22 de grade Celsius, dupa care va marca o crestere treptata, atingand pe 9 iunie valori de peste 30 de grade Celsius. In a doua jumatate a intervalului de prognoza, mediile termice se vor situa in jurul normelor climatologice ale perioadei, atat la valorile maxime diurne, cat si la cele minime nocturne, fara a mai prezenta variatii importante. Probabilitatea de averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului va fi mai mare in intervalul 5-6 iunie si, din nou, pe 10, respectiv, 13 iunie.

In zona Olteniei, dupa racirea mai accentuata a vremii, care se va produce in data de 6 iunie, temperaturile diurne vor creste treptat, spre valori medii de peste 30 de grade Celsius, caracterizand o vreme calduroasa pe data de 9 iunie. Ulterior, se va produce o usoara scadere, care va aduce regimul termic la valori normale pentru a doua decada a lunii iunie, iar apoi temperaturile nu vor mai avea variatii semnificative pana la sfarsitul perioadei de prognoza. In zilele de 5, 10 si 13 iunie se vor semnala averse, local importante cantitativ si descarcari electrice, iar in restul intervalului de prognoza probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine scazuta.

La munte, specialistii estimeaza o scadere accentuata a temperaturilor medii in data de 6 iunie. Acestea vor creste usor si treptat pana pe 9 iunie, dupa care se vor mentine constante si apropiate de mediile multianuale ale perioadei, pana la sfarsitul intervalului de prognoza. Probabilitatea ca precipitatiile, mai ales averse insotite de descarcari electrice, sa fie mai abundente si mai extinse ca arie, va fi mai mare pe 5 iunie si, din nou, in intervalul 9-17 iunie, cu cantitati de apa mai importante in data de 10 iunie.