In cadrul unei dezbateri referitoare la taxa clawback, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a anuntat ca "dupa lobby-ul intens al reprezentantilor producatorilor de medicamente trebuie sa excludem din vanzari TVA-urile si adaosurile de distributie si farmacie." In acelasi context, o conferinta organizata de Medien Holding, Bogdan Chiritoiu a mai precizat ca "stim cu totii ca decizia este la Guvern si atat si noi cat si CNAS au un rol de sfatuitor."

Declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei:

  • Clawback-ul nu ne ridica in principiu niciun fel de probleme. Nu avem probleme nici daca guvernul doreste sa faca o diferentiere intre medicamentele generice si cele inovative.
  • Clawback-ul poate indemna actorii de pe piata sa nu se mai concureze intre ei si sa fie interesati in conservarea unui status-quo. Admit ca nu vom gasi niciodata o aplicare care sa nu ridice probleme de concurenta. N-as vrea sa vad disparitia unor medicamente mai putin profitabile. E un efect pe care nu putem sa-l ignoram cu totul.
  • Dupa lobby-ul intens al reprezentantilor producatorilor de medicamente trebuie sa excludem din vanzari TVA-urile si adaosurile de distributie si farmacie. Dar stim cu totii ca decizia este la Guvern si atat si noi cat si CNAS au un rol de sfatuitor.