Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat ca insista asupra planului sau de a efectua vizita in Romania marti, informeaza agentia ungara MTI, preluata de Agerpres.

Kover LaszloFoto: Agerpres

Luni, presedintele Senatului roman, Vasile Blaga, si presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, i-au cerut lui Laszlo Kover sa-si amane vizita pana dupa apropiatele alegeri locale din Romania.

Intr-o scrisoare de raspuns adresata in aceeasi zi celor doi presedinti ai Camerelor din Romania, Laszlo Kover a declarat ca va efectua o vizita neoficiala in Romania, o tara prietena care doreste sa adere la zona Schengen, ca persoana particulara, ca om politic, ca presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) din Romania, formatiune a etnicilor maghiari oficial inregistrata, si nu in ultimul rand ca cetatean al UE, si nu in calitate de demnitar public.

Potrivit MTI, Kover a remarcat faptul ca, inainte de diferite scrutinuri, politicieni romani au efectuat vizite similare in Republica Moldova si Spania pentru a sprijini in mod democratic forte politice romanesti locale.

Kover si-a exprimat speranta ca a reusit sa risipeasca temerile politice si a cerut partii romane sa-l informeze imediat daca exista vreun obstacol legal in calea vizitei sale planificate, noteaza agentia de presa ungara.

Intr-o scrisoare deschisa, Blaga si Anastase l-au asigurat pe Kover ca este un oaspete binevenit, dar au declarat, de asemenea, ca doresc ca activitatile sale in Romania sa ramana 'in cadrul bine definit al relatiilor noastre bilaterale'. Ei au adaugat ca 'orice raportare directa la procesul democratic intern este, in opinia noastra, in contrast cu spiritul european, fiind contraproductiva in raport cu nevoile si aspiratiile atat ale societatilor noastre, cat si ale minoritatii maghiare''.

Semnatarii scrisorii au apreciat ca ''este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta''.

Vizita lui Kover este programata marti dupa amiaza, in judetul Mures, unde va participa la inchiderea campaniei electorale a PCM Targu Mures.

MTI aminteste ca presedintele Parlamentului a participat la evenimente ale PCM, din Romania, intre 24 mai si 27 mai, printre care si o comemorare ecumenica a scriitorului maghiar Jozsef Nyiro. Cu acea ocazie, Kover a criticat refuzul autoritatilor romane de a acorda permisiunea de reinhumare a lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc natal al acestuia si a descris comportamentul guvernului roman drept 'neprietenos, necivilizat si barbar''.

Sambata, premierul roman Victor Ponta i-a cerut omologului sau ungar Viktor Orban sa se delimiteze de remarca lui Kover, solicitare la care seful biroului de presa al lui Orban a raspuns ca Ungaria considera aceasta problema drept una ce tine mai degraba de reverenta, decat una de natura politica, precizeaza MTI.