Declaratia unui preot iesean care i-a spus premierului Victor Ponta ca munceste ca primarul USL Gheorghe Nechita sa castige alegerile cu majoritate face parte dintr-un "dialog neoficial" si "este perceputa ca o gluma, chiar daca una neinspirata si care nu-si avea, cu siguranta, locul intr-un astfel de cadru", potrivit unui raspuns al IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. "Ne delimitam fara nici un fel de echivoc de orice afirmatie sau actiune care ar putea angaja electoral Arhiepiscopia Iasilor", mai sustine inaltul prelat.

Preotul care il sustine pe Nichita in fata lui Victor PontaFoto: captura B1 TV

"Sunt in masura sa va instiintez ca este vorba despre un dialog neoficial, care nu denota vreo implicare in campania electorala a unor clerici din Arhiepiscopia Iasilor. De astfel este usor de sesizat, urmarind imaginile video cu reactiile celor prezenti la dialog, ca interventia preotului este perceputa ca o gluma, chiar daca una neinspirata si care nu-si avea, cu siguranta, locul intr-un astfel de cadru", se arata intr-un raspuns dat duminica, 3 iunie, de catre IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

"Asadar, ne delimitam fara nici un fel de echivoc de orice afirmatie sau actiune care ar putea angaja electoral Arhiepiscopia Iasilor. De altfel, de la inceputul acestui an, am atras atentia in multe randuri, la sedintele preotesti sau in alte imprejurari, asupra respectarii cu strictete a deciziei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la neimplicarea clerului in atitudini cu accent electoral.

Nadajduiesc ca se va respecta intrutotul aceasta hotarare si ca se vor evita pe viitor cuvintele interpretabile, fie ele spuse din curtoazie sau din spirit de gluma, clericii fiind constienti cat de mari pot fi problemele pe care le creeaza astfel de remarci", mai precizeaza IPS Teofan, in raspunsul publicat pe doxologia.ro, site realizat de Arhiepiscopia Iașilor.

Comunicatul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei emis ca raspuns la scrisoare deschisa adresata de deputatul PDL Nicusor Paduraru, vine dupa ce joi, unul dintre inaltii prelati ai Mitropoliei i-a spus premierului Victor Ponta, cu ocazia unei vizite la Iasi, ca munceste ca primarul USL al municipiului, Gheorghe Nichita sa castige alegerile.

VIDEO Preot din cadrul Mitropoliei Moldovei catre Victor Ponta: "Muncim ca primarul Iasului sa iasa cu majoritate"

Premierul Victor Ponta a facut o vizita, joi, 31 mai, la Iasi unde a asistat la inaugurarea unui complex comercial si rezidential. Insotit de primarul PSD Gheorghe Nechita, Victor Ponta a ajuns la un moment dat la Mitropolie unde urma sa se intalneasca cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Inaintea lui Ponta si lui Nichita, au iesit in intampinare preotul Florin Chirila, seful Corpului de Inspectie si Control din cadrul Centrului Eparhial Iasi, si preotul Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, noteaza Adevarul.

Victor Ponta a intrebat "Ce mai faceti", moment in care preotul Florin Chirila a raspuns: "Ce sa facem? Muncim ca domnul primar sa iasa cu majoritate".

"Sa iasa, sa iasa. Si dupa aia sa munceasca si el", a raspuns zambind Victor Ponta.

Vezi video surprins de B1TV

Nicusor Paduraru, deputat PDL, cere mitropolitului printr-o scrisoare deschisa "sa echilibreze asemenea derapaje"

Fata de gestul si declaratiile preotului Florin Chirila, deputatul PDL Nicusor Paduraru, candidat la primarie, a trimis catre IPS Teofan o scrisoare deschisa in care cere remedierea erorii.

"Din respect fata de principii si fata de posibile devieri individuale de la o cale normala a spiritualitatii bisericesti, ma simt nevoit sa va rog sa echilibrati asemenea derapaje si sa oferiti un semnal public de pastorire echidistanta a relatiilor bune pe care le aveti cu lideri politici din toate partidele", sustine deputatul democrat liberal.

"Cu tot respectul pe care nu voi inceta nicio clipa sa il ofer conducatorilor bisericii si sfintilor parinti, va rog sa primiti solicitarea mea aducandu-va aminte de sensul unei pilde pe care mi-ati spus-o la un moment dat. Fata de lumea in care traim, de multe ori intunecata de patimi, oamenii curati si normalitatea sunt precum lumina unui chibrit aprins intr-un spatiu intunecat, lumina care patrunde pentru cateva clipe in toate ungherele intunecate.

Va rog sa readuceti lumina si echilibrul corectand aceasta eroare, facuta probabil doar ca urmare a unor patimi lumesti individuale", mai scrie Nicusor Paduraru.

Ce spun regulile BOR: Preotii pot candida doar ca independenti la consiliile locale sau judetene. In rest, implicarea clerului in politica este interzisa

La data de 6 martie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a reexaminat hotararea sa nr. 410, luata in sedinta de lucru din 12 - 13 februarie 2004, care interzicea implicarea preotilor in politica.

In 2008, BOR a decis mentinerea regulii prin care clerului ii este interzis sa se amestece in politica, dar acorda dreptul preotilor sa candideze la consiliile locale sau judetene, dar doar ca independenti.

"Totodata, aplicand principul iconomiei (pogoramant, dispensa), Sfantul Sinod hotaraste ca, de la caz la caz, preotii care isi exprima, in scris, dorinta de a candida numai ca independenti si numai pentru consiliile locale si consiliile judetene sa primeasca aprobarea chiriarhilor lor", scria in 2008 in HotNews.ro teologul Radu Preda.

Citeste: Biserica si politica. Un nou experiment

Nu e clar daca intre timp Sfantul Sinod a dispus modificari ale regulemantelor sau daca si-a schimbat optiunea fata de implicarea clerului in politica.

Citeste si: