Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca 14 federatii sportive "au probleme" cu listele candidatilor de la sesiunea speciala a bacalaureatului, urmand sa se stabileasca daca, in cazul a 294 de candidati, calendarul activitatilor nu le permitea sa dea examenul in sesiunea normala, transmite Mediafax.

Ministerul Educatiei a demarat deja o ancheta privind listele, pentru a afla cati dintre acesti candidati "au competitii sau loturi largite" in perioada in care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat Pop, la Realitatea TV.

Pop a mai spus ca situatia la bacalaureat a elevilor nu va fi afectata de aceasta ancheta si ca verificarile vor viza si eventuale cazuri de candidati trecuti pe listele unor federatii desi ei nu ar practica vreun sport.

Sesiunea speciala a bacalaureatului, care a declansat controverse dupa ce reprezentantii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) s-au declarat surprinsi de numarul mare al celor aproape 900 de candidati, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidati si o promovabilitate de 99%, fata de 35% anul acesta.

Verificarile referitoare la listele de anul acesta au inceput dupa ce presedintele COSR, Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numarul mare al candidatilor, precizand ca la Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea juniorilor activeaza doar 108 sportivi cu varsta de bacalaureat, mult mai mic decat cel al elevilor inscrisi in sesiunea speciala - 880.

Mai mult, COSR a solicitat Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) si Ministerului Educatiei, vineri, demararea unei investigatii privind numarul candidatilor, demersul venind dupa ce a fost facuta publica promovabilitatea inainte de contestatii, 34,2%, de trei ori mai mica decat cea din 2011.

In replica, Ministerul Educatiei a precizat ca la sesiunea speciala a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentantii ministerului, doar 47 dintre candidatii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de invatamant, restul fiind la cele sportive.

Altfel spus, grosul participantilor a fost format din candidati competitori la parasutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, calarie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastica aerobica, gimnastica ritmica, haltere, handbal, hochei pe gheata, hochei pe iarba, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate traditional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, natatie, pentatlon modern, orientare sportiva, polo, patinaj, rugby, radioamatorism, schi-biatlon, scrima, tenis, tenis de masa, tir sportiv, volei si karting, conform precizarilor facute de minister, inainte de examen, pe baza listelor de inscrieri.

"Candidatii care sunt competitori la concursuri sportive au fost inscrisi pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federatii sportive si semnate de presedintii si secretarii acestor foruri", a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Potrivit secretarului de stat, contestarea numarului mare de candidati determina insa Ministerul Educatiei sa demareze o verificare interna legata de modul de inscriere. "Datele primite de la federatii nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate si trimise la noi de catre federatii. Vom verifica, in schimb, modul de inscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori", a spus Fedorca, inainte ca Pop sa confirme demarea anchetei.

Tot la sesiunea speciala de anul acesta, din examen au fost eliminati 25 de candidati, care au fost prinsi avand asupra lor fituici sau telefoane mobile, potrivit reprezentantilor ministerului. "Tentativa de frauda a fost descoperita atat cu ajutorul camerelor de supraveghere din salile de examen, cat si cu cel al profesorilor supraveghetori care si-au facut datoria", a informat Ministerul Educatiei.

In 2011, la sesiunea speciala pentru participantii la olimpiade si competitii internationale, in salile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.