Informatia lansata de comunitatea siriana din Timisoara potrivit careia doua romance ar fi murit in timpul atacurilor care au avut loc in Houla pe data de 25 mai este falsa, cele doua femei fiind in viata, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu.

"Sunt in masura sa afirm ca informatia lansata de comunitatea siriana din Timisoara potrivit careia doua romance ar fi murit in timpul atacurilor care au avut loc in Houla pe 25 mai a.c. este falsa, iar cele doua femei se afla in viata", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.

De asemenea, el a aratat ca Administratia Prezidentiala face apel la organizatiile siriene din Romania "sa nu lanseze informatii false cu scopul de a-si exprima convingeri politice".

Totodata, Bogdan Oprea a mentionat ca "Ambasada Romaniei din Republica Araba Siriana este in masura sa acorde asistenta celor aproximativ 14.000 de cetateni romani aflati pe teritoriul Siriei".

Presedintele comunitatii siriene din Timisoara, Ziad Mashalmeh, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca doua tinere din municipiu, care erau plecate de mai mult timp in Siria, la tatal lor, au fost ucise in masacrul din Houla.

Potrivit dr. Ziad Mashalmeh, cele doua tinere, in varsta de 18 si 23 de ani, erau surori din Timisoara si se aflau la Houla, in Siria, unde se mutasera de mai multa vreme la tatal lor.

"Saptamana viitoare, va fi zi de doliu la Timisoara in memoria celor doua fete si a celorlalte victime ale masacrului. Cele doua tinere, Ahma si Misrin, aveau 18 si 23 de ani, iar tatal lor, Abdul al Hakim, a studiat Medicina in Timisoara. Acesta s-a casatorit cu o timisoreanca pe nume Georgeta, mama fetelor, dar s-a intors in Siria. Fetele au plecat si ele de mai multa vreme in Siria, la tatal lor. Nu stim unde locuieste acum mama fetelor ucise la Houla. Facem apel pe aceasta cale sa ne caute ca sa o ajutam in aceste momente grele", a declarat dr. Ziad Mashalmeh.

Ulterior, vineri, MAE preciza ca informatia legata de tinerele romance ucise in Siria nu a putut fi confirmata pana la acel moment, autoritatile siriene aratand ca intampina dificultati mari din cauza accesului anevoios in localitatea Houla.

"Ambasada Romaniei la Damasc a contactat Ministerul Afacerilor Externe si al Repatriatilor, care desfasoara verificari in vederea clarificarii acestei informatii. Pana in prezent nu a putut fi confirmata, autoritatile siriene aratand ca intampina dificultati mari din cauza accesului anevoios in localitatea Houla. De asemenea, un oficial al MAE sirian a exprimat determinarea de a clarifica cat mai repede situatia la care se face referire. Ambasada Romaniei in Siria monitorizeaza atent situatia si se afla in contact strans cu autoritatile siriene", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al MAE roman, Ovidiu Dranga.

UPDATE: MAE precizeaza, intr-un raspuns transmis la o solicitare Mediafax, ca nu se confirma informatia privind presupusul deces al celor doua tinere de cetatenie romana in incidentele de la Houla, "Ambasada Romaniei la Damasc reusind sa ia legatura telefonic, sambata, cu tatal celor doua tinere, care a confirmat ca acestea sunt in viata, iar starea de sanatate a acestora este foarte buna".

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, declara ca a propus Guvernului si Presedintiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti, dar si rechemarea ambasadorului roman la Damasc, ca forma de protest fata de masacrul comis saptamana trecuta in orasul sirian Houla.

Premierul Victor Ponta declara ca propunerea Ministerului de Externe privind expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti si rechemarea ambasadorului roman de la Damasc este corecta, dar autoritatile romane trebuie sa pastreze personal consular suficient care sa-i ajute pe romanii aflati in Siria.