Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri, la Bucuresti, ca Bulgariei i-au fost luate teritorii uriase dupa Al Doilea Razboi Mondial, dar redesenarea granitelor este o chestiune care nu trebuie discutata de statele membre ale Uniunii Europene in secolul XXI, relateaza Agerpres.

Prezent la reuniunea premierilor statelor Grupului ''Prietenii Coeziunii'', la Bucuresti, premierul bulgar a fost intrebat despre pozitia tarii sale privind o eventuala disputa legata de granita cu Romania, in Dobrogea.

''Aceasta nu este o problema pentru Bulgaria, pentru moment. In secolul XXI, in UE, statele membre ale UE nu trebuie sa vorbeasca de granite. Redesenarea granitelor este un subiect pe care nici eu nu vreau sa-l discut. Bulgaria s-a redesenat destul de bine dupa Al Doilea Razboi Mondial, teritorii uriase au fost luate Bulgariei si discutarea acestui subiect este absurda'', a spus Boiko Borisov.

El a subliniat ca statele membre ale UE au semnat o declaratie potrivit careia nu au pretentii privind granitele cu alte state membre.

De asemenea, el a aratat ca intr-o intrevedere bilaterala avuta cu premierul roman, Victor Ponta, acesta s-a aratat interesat de modul in care autoritatile bulgare gestioneaza problematica exploatarii gazelor de sist.

In context, seful Guvernului de la Sofia a aratat ca in Bulgaria a fost instituit un moratoriu de sistare a vreunei exploatari a gazului de sist pana cand societatea bulgara este convinsa ca procedeul este sigur pentru mediu.

''E un moratoriu, pana cand cei care cer concesiunile reusesc sa convinga societatea bulgara ca este perfect sigur pentru mediu si pentru tara'', a afirmat primul-ministru bulgar.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe roman Bogdan Aurescu a abordat, in martie, intr-un interviu acordat Agerpres, miza aducerii in actualitate a subiectului privind litigiul dintre Romania si Bulgaria referitor la delimitarea maritima dintre cele doua state, in conditiile in care negocierile diplomatice au inceput inca din 1994.

"Negocierile au inceput in 1994, in urma cu 18 ani, desfasurandu-se la nivel de experti - sefii departamentelor juridice - directorul general pentru afaceri juridice din MAE roman, respectiv omologul sau din MAE bulgar sunt sefii delegatilor de negociere. Nu este o chestiune noua in relatia bilaterala. Singurul element de noutate este faptul ca aceasta problema a devenit publica", a spus Aurescu.

Secretarul de stat considera atunci ca nu existau progrese reale in aceasta negociere.

"Din punctul de vedere al partii romane, problema reala este faptul ca nu exista progrese intr-o negociere care ar trebui sa rezolve foarte rapid aceasta delimitare maritima. Este o delimitare maritima care se refera atat la marea teritoriala, cat si la platoul continental si zona economica exclusiva, si fac aici paralela cu delimitarea maritima cu Ucraina, in care se discuta doar platoul continental si zona economica exclusiva", a spus Aurescu.

"Insa, spre deosebire de situatia cu Ucraina, in care contextul geografic era complicat de existenta Insulei Serpilor, in cazul delimitarii cu Bulgaria contextul geografic este unul foarte simplu. Coasta romaneasca si cea bulgareasca sunt in prelungire, iar metoda pe care Romania a propus-o de la bun inceput in acest proces de negociere este exact metoda pe care a folosit-o Curtea Internationala de Justitie in toate procesele de delimitari maritime pe care le-a rezolvat, inclusiv in cazul procesului de delimitare cu Ucraina. Adica principiul echidistantei - o linie care sa se gaseasca la distanta egala de punctele relevante de pe tarmurile relevante ale celor doua state", spunea el.