MAE propune expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti si retragerea celui roman de la Damasc, a declarat ministrul de externe Andrei Marga pentru RRA. Initial, MAE "si-a exprimat indignarea" fata de masacrul de la Houla si a cerut incetarea acestora, in timp ce marile puteri europene anuntau expulzarea diplomatilor sirieni. Premierul Ponta a adaugat joi ca Romania va mentine personal consular la Damasc, pentru a oferi asistenta miilor de romani care locuiesc in Siria.

"Am remis prim-ministrului şi Preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei, rechemarea ambasadorului României, sigur, acestea ca un prim pas pentru a semnala gravitatea a ceea ce s-a întâmplat în Siria, urmând să se adopte şi alţi paşi, în consonanţă cu ceea ce ţările europene, cu care noi suntem asociaţi, ceea ce ţările NATO fac în această direcţie", a spus ministrul de externe Andrei Marga la RRA.

Marga considera ca "acolo s-au petrecut fapte intolerabile şi condamnăm omorârea atâtor civili sub impactul autorităţilor".

Intrebat despre acesta decizie, premierul Victor Ponta crede ca pozitia exprimata de seful diplomatiei este una "corecta", pentru ca "incalcarile fundamentale ale celor mai elementare norme de protectie ale drepturilor omului in Siria sunt evidente pentru toata lumea asa incat pozitia noastra nu putea sa fie de a inchide ochii fata de ceea ce se intampla acolo".

Pe de alta parte, Ponta a spus ca vede necesitatea pastrarii in Siria de personal consular. "Am discutat cu ministrul de Externe, e corecta propunerea domniei sale. Ambasadorul trebuie sa fie expulzat si retras si al nostru de acolo, dar in acelasi timp trebuie sa avem grija sa pastram la Damansc personal tehnic in zona consulara pentru ca acolo avem cateva mii de romani, foarte multe femei casatorite in Siria, copii", a spus premierul.

"Va rog sa diferentiati planul politic, unde reactia MAE este perfect corecta si intemeiata si in concordanta cu ceea ce se intampla la nivel europen. In acelasi timp, noi avem o situatie speciala cu o comunitate importanta de romani", a atras atentia premierul, care a aratat ca in Siria nu sunt 50, 100 de romani, ci mii.

Romania a avut, inca de la inceputul crizei din Siria, o pozitie destul de rezervata in exprimarea opiniei fata de situatia de acolo. Ministrul Cristian Diaconescu a discutat cu omologul sau Hillary Clinton despre situatia de-acolo, intrucat multi cetateni romani care traiesc in Siria cereau autoritatilor romane spijin in intoarcerea acasa. Subiectul era delicat, intrucat era vorba in special de romance casatorite in Siria, iar intrebarea care se punea era cum se va face repatrierea: a intregii familii sau nu, sau cum sa tranziteze tari vecine membrii ale acestor familii mixte care nu aveau cetatenie romana.

Dupa masacrul de la Houla, in care au fost ucise peste 100 de persoane, jumatate dintre ele copii, in timp ce marile puteri europene si mondiale anuntau expulzarea diplomatilor sirieni de rang inalt, MAE - secretarul de stat Dan Petre - convoca la MAE insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Siriei, pentru a condamna ferm violentele incalificabile comise in Houla si a face aple la incetarea lor.