Carmen Bejan, studenta condamnata pentru omor, a luat un medicament pentru tratarea unei infectii urinare, acesta fiind contraindicat in primul trimestru al sarcinii, cu posibil risc de malformatii fetale, insa cauzele malformatiilor fatului si decesului acestuia nu pot fi precizate in prezent, se arata in concluziile unui control dispus de ministrul Justitiei, Titus Corlatean, citate de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MJ, verificarile au fost efectuate de specialistii din cadrul Directiei Medicale si Directiei Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, iar controlul a vizat modul de aplicare a regimului de detentie, respectiv acordarea drepturilor la vizita, pachete, alimentatie si asistenta medicala (consultatii medicale, tratamente, evaluari periodice in sistemul penitenciar si reteaua sanitara publica) in cazul Carmen Bejan.

Dupa ce a fost condamnata, Carmen Bejan a inceput executarea pedepsei in regim de maxima siguranta la Penitenciarul Arad, in luna martie 2011 a fost internata in Spitalul Penitenciar Bucuresti Rahova pentru o evaluare medicala amanuntita, iar in luna august 2011 a revenit la Penitenciarul Arad.

In luna septembrie 2011 a cerut si i s-a aprobat cumpararea din fonduri proprii a unui medicament (Ciprofloxacin) pentru tratarea unei infectii urinare, medicament contraindicat in primul trimestru al sarcinii (cu posibil risc de malformatii fetale).

In luna octombrie 2011, dupa ce s-a constatat ca este gravida, s-a decis includerea sa in regim inchis de executare a pedepsei conform art. 21 din Legea 349/2002 ('femeile insarcinate...vor executa pedeapsa privativa de libertate in regim inchis, pe perioada cat dureaza cauza care a impus neaplicarea regimului de maxima siguranta').

Dupa modificarea regimului de detentie, Carmen Bejan a fost mutata intr-o camera corespunzatoare noii situatii, tinandu-se cont de faptul ca era gravida.

Potrivit MJ, camerele de detentie in care a fost cazata nu au fost supraaglomerate, persoana avand mereu la dispozitie un pat individual.

La Spitalul Penitenciar Bucuresti Rahova pacienta a fost internata intr-un salon cu 3 paturi, dotat cu grup sanitar propriu. In penitenciarele spital fumatul este interzis.

Din luna martie 2012, ea a fost mutata in cadrul sectiei de infirmerie pentru a fi sub supravegherea personalului medical, iar dupa depistarea sarcinii, in luna octombrie 2011, i s-a recomandat un regim alimentar distrofic cu un supliment acordat pentru gravide (860 de calorii).

Carmen Bejan a refuzat regimul distrofic si a solicitat regim vegetarian, cerere care i-a fost aprobata. A fost consultata periodic din punct de vedere medical atat de catre medicii penitenciarului, cat si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad.

In luna martie a fost mutata la camera de infirmerie a Penitenciarului Arad, iar in mai a fost recomandata internarea in Spitalul Penitenciar Bucuresti Rahova, dat fiind faptul ca se apropia termenul la care urma sa nasca.

Verificarile au reliefat ca, in perioada ianuarie-aprilie, au fost efectuate 5 ecografii care nu au constatat anormalitati ale sarcinii.

In seara zilei de 22 mai, Carmen Bejan a fost internata la Maternitatea Bucur, urmare a aparitiei contractiilor uterine dureroase.

In urma unei ecografii facute la Maternitatea Bucur, au aparut suspiciuni de malformatii congenitale ale fatului si s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic de Urgenta Universitar Bucuresti, unde a nascut prin cezariana in ziua de 25 mai un fat viu cu malformatii, care a decedat ulterior.

Referitor la cererile de intrerupere a executarii pedepsei, MJ arata ca acestea au fost respinse de Judecatoria Arad, Tribunalul Arad si Curtea de Apel Timisoara.

Instanta a respins cererea ca nefondata, apreciind ca ''sarcina petentei este una cu evolutie normala, fara vreun risc constatat medical, executarea pedepsei pana la acest moment nu a afectat in niciun mod sarcina, aceasta putand deci continua executarea pedepsei chiar si in aceasta situatie''. Totodata, ''penitenciarul a asigurat conditii corespunzatoare in limitele stabilite de lege pentru condamnatele aflate in situatia sa''.

Carmen Bejan a primit vizite de la rude, ocazii cu care a primit diverse pachete cu alimente, dulciuri, bauturi racoritoare, legume si fructe si a putut sa faca diverse cumparaturi de la punctul comercial din incinta sectiei unde isi executa pedeapsa.

Ea a fost monitorizata si evaluata medical periodic la fel ca in cazul unei sarcini cu evolutie fiziologica normala.

''De la inceputul sarcinii si pana la internarea in Spitalul Penitenciar Bucuresti Rahova, au fost efectuate 5 ecografii de catre medici specialisti de obstetrica-ginecologie din reteaua Ministerului Sanatatii. Niciuna din aceste investigatii clinice nu a ridicat suspiciunea unei sarcini cu risc. Cauzele malformatiilor fatului si decesului acestuia nu pot fi precizate in prezent, fiind necesare un examen necroptic al fatului, precum si analize de specialitate pentru ambii parinti'', se mai arata in comunicatul MJ.