Ironizeaza, se indigneaza si apoi mimeaza umilinta: asa descrie agentia AFP modul in care fostul premier Adrian Nastase, condamnat in prima instanta la doi ani de inchisoare cu executare pentru coruptie, s-a aparat miercuri in fata Curtii Supreme, "intr-un proces emblematic urmarit indeaproape de UE".

Adrian Nastase Foto: Hotnews

In depozitia sa de o ora, afirma ca acuzatiile procurorilor si concluziile judecatorilor din prima instanta nu reflecta nici marturiile, nici faptele.

"Jenant", "ridicol", "absurd", "aberant", epitetele se succed pentru a denunta actiunile procurorilor, inclusiv decizia de a audia 970 de martori, "de trei ori mai mult decat la procesul de la Nuremberg".

Jurist de formatie, calificat drept autoritar atat de prieteni, cat si de adversari, isi ascunde cu greu surpriza cand unul dintre cei cinci judecatori ai curtii ii intrerupe in mai multe randuri pledoaria, considerata "prea repetitiva".

In conditiile in care prescrierea faptelor sale ar putea avea loc in iunie, judecatorii par hotarati sa imprime un ritm mai rapid in acest dosar.

"Pentru mine, nu este o pierdere de timp insistenta asupra anumitor puncte", replica Nastase, pe un ton care ii tradeaza emotia. Inainte de reporni la atac: "Sunt revoltat ca in loc sa pot participa la campania electorala, trebuie sa intru in acest joc politic".

Romania si Bulgaria fac obiectul, din 2007, al unei surpavegheri inedite din partea Bruxellesului, pentru reforma sistemului judiciar si accelerarea proceselor de coruptie la nivel inalt.