Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a decis miercuri demiterea din functie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala, si preluarea atributiilor de conducere de catre comisar-sef de penitenciar Marian Stancovici, a anuntat Ministerul Justitiei, citat de Agerpres. Decizia ministrului vine dupa ce directorul ANP, Ioan Bala, a sustinut miercuri ca "anumite retele de crima organizata sunt foarte bine puse la punct" si ca lucratorii din sistem trebuie sa fie mereu pregatiti pentru a face fata acestor grupari, deoarece potentialul pericol exista la orice pas, mentionand in acest sens ca au existat planuri ale unor retele teroriste ce urmareau sa elibereze detinuti, dar care au fost dejucate la timp.

"Referitor la declaratiile publice total nefundamentate facute de Ioan Bala in cursul zilei de astazi si preluate de mass-media, ministrul Justitiei precizeaza ca nu exista elemente care sa conduca la concluzia agravarii in ultima perioada de timp a fenomenului criminalitatii organizate in tara noastra. Potrivit informatiilor puse la dispozitie de institutiile abilitate in materie, fenomenul criminalitatii este controlat cu profesionalism de institutiile cu competente in domeniu si nu exista riscuri ca el sa se consolideze", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

"Ministrul Justitiei dezavueaza astfel de declaratii, care au potential de a ridica semne de intrebare asupra capacitatii institutiilor statului de a gestiona fenomenul criminalitatii si care pot aduce grave atingeri imaginii Romaniei in plan extern", se mai arata in comunicat.

Prezent miercuri la inaugurarea Penitenciarului Vaslui, Ioan Bala a declarat ca trei planuri ale unor retele teroriste care incercau eliberarea unor lideri interlopi aflati in sistemul de detentie din Romania au fost dejucate la timp. El a afirmat ca destructurarea acestor retele teroriste s-a facut in baza unor informatii obtinute inainte ca membrii acestor grupari sa reuseasca sa actioneze.

"Planurile acestor grupari teroriste erau de eliberare a unor lideri interlopi aflati in sistemul de detentie. Detinem informatii ca aveau masini inscriptionate cu insemnele Politiei si cu dotarile corespunzatoare, fiind imbracati chiar si in tinute de politisti. Din fericire, am reusit la timp destructurarea acestor retele, mai ales ca nu s-ar fi sfiit sa foloseasca si arme de foc", a declarat directorul ANP.

El a precizat ca au existat trei astfel de actiuni, ultima fiind in Bucuresti.

Bala a mai sustinut necesitatea implementarii unui sistem de videoaudiere la instante, pentru ca persoanele inchise sa nu mai paraseasca regimul de detentie pentru audieri.