Guvernul a adoptat un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale, a anuntat premierul Victor Ponta. Potrivit acestuia, este vorba despre masuri pentru clasa pregatitoare. Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat dupa sedinta de Guvern ca ordonanta de urgenta prevede "ca, in situatii exceptionale, clasa pregatitoare sa se poata completa cu 1 sau 2 elevi" peste limita prevazuta in LEN de maximum 25 de elevi la clasa.

Cele mai importante declaratii ale ministrului interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop:

 • Este vorba despre un proiect de completare a Legii Educatiei Nationale pentru ca sa putem functiona cu clasa pregatitoare la inceputul anului scolar 2012-2013 si doua hotarari de guvern prin care sa asiguram materialele didactice: Avem 23 de milioane de lei pe care le vom folosi in vederea dotarii claselor pregatitoare cu materiale didactice
 • In 10 septembrie vom avea in fata elevilor profesori bine pregatiti, nu vom avea profesori necalificati
 • Nu ne mai putem intoarce in trecut si sa vedem de ce s-a intarziat foarte mult din punct de vedere al deciziilor implementarea clasei pregatitoare. Avem 3 luni in care aceasta clasa pregatitoare trebuie sa fie functionala
 • Nu vom avea profesori debutanti la clasa pregatitoare. Cadrele didactice necesare claselor pregatitoare vor proveni din randul colegilor din invatamantul prescolar sau din scoli din preajma Bucurestiului.
 • Am prevazut ca, in situatii exceptionale, clasa pregatitoare sa se poata completa cu 1 sau 2 elevi. Avem clase in care ar fi 26 de elevi la clasa pregatitoare. Acest lucru se face exclusiv cu aprobarea Inspectoratului scolar judetean. Ordonanta de urgenta a fost aprobata.
 • La nivelul Capitalei nu avem 300 de profesori. Trebuie sa gasim acesti profesori.
 • O alta problema este legata de inspectorii scolari generali care raspund ca presedinti de comisii judetene la Bacalaureat. Daca acestia sunt implicati in campanii electorale, ei trebuie inlocuiti.
 • In august se va organiza un concurs de inspectori scolari generali in Romania, ca sa linistim discutiile pe marginea numirilor politice
 • Principala vina adusa de inspectori fostei guvernari a fost ca inspectorii nu au dat concurs si ei stateau la stiloul unui ministru. Vrem sa cream stabilitate.
 • Avem deja un ordin de ministru cu corpul de experti, intre 20 si 25 august va fi primul concurs
 • Si functiile de directori vor fi scoase la concurs pentru a avea stabilitate patru ani. In Romania nu mai exista decat sub 2% directori cu concurs. Ultimul examen concurs pentru directori a fost in mai 2008. In absolut toate unitatile scolare va fi concurs.
 • Bacalaureat: situatia camerelor video e rezolvata de saptamana trecuta. In fondul unitatilor scolare au fost alocati bani. Garantez ca toate salile de examen de la testele nationale vor avea camere video. Suma pe care am virat-o de la MECTS este de 13 milioane de lei.

Cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:

 • Am adoptat un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale. Este vorba despre niste masuri absolut necesare pentru clasa pregatitoare, in principal.
 • Avem situatii in tara in care fie se depaseste cifra prevazuta anterior pentru formarea unei clase pregatitoare si sunt 2-3-4-5 copii care nu au unde sa se inscrie, fie sunt zone unde sunt mai putini copii decat cifra prevazuta.

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca decizia de astazi a Executivului este "o perdea de fum. "Se cauta false motive pentru a justifica modificari ale legii educatiei. Niciodata nu s-a pus problema ca la clasa pregatitoare sau clasa I sa predea cadre necalificate. In mandatul meu am redus numarul de cadre necalificate, majoritatea clientela politica, cu peste 80%", a precizat Funeriu.

Potrivit consilierului prezidential, "se doreste revenirea la o politica de resurse umane la mana sindicatelor, bazata pe pile si mita si nu pe valoare, asa cum prevede legea educatiei. Inca un pact facut cu mediocritatea in detrimentul elevilor si in folosul politicienilor. Ponta inventeaza probleme unde nu sunt pentru ca ulterior sa se laude ca le-a rezolvat. Am lasat Ministerul Educatiei la cheie, tot ce au de facut e sa nu strice". "Dupa ce discutaseram mai bine de un an legea educatiei, cei care o modifica astazi prin ordonanta de urgenta ne criticau ca nu dialogam. Unde e dialogul atunci cand modifici o lege printr-o ordonanta discretionara?", a continuat fostul ministru al Educatiei.

Ministerul Educatiei anuntase in urma cu o zi, intr-un comunicat de presa, ca "solutia privind materialele didactice pentru clasa pregatitoare se afla pe agenda Guvernului. In ceea ce priveste corpul profesoral, exista un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Educatiei Nationale care prevede transferul si detasarea cadrelor didactice. Astfel, nu vor exista cadre didactice debutante care vor preda la clasele pregatitoare. De asemenea, a fost acreditat programul pentru formarea continua pentru cadrele didactice ce vor preda la clasele pregatitoare, realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei".

"Pe langa solutiile pentru formarea personalului calificat la clasele pregatitoare, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului propune un set de masuri pentru ca activitatea scolara sa se desfasoare in doua schimburi si pentru crearea unor reglementari care sa permita includerea unui numar suplimentar de elevi la clasele pregatitoare (maxim 1, 2 locuri), in cazuri exceptionale, in beneficiul elevilor", se mai arata in comunicatul remis marti, 29 mai, de Ministerul Educatiei.