Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat, marti, cu ocazia lansarii cartii autobiografice "Europa, lupt si inving", ca viitorul Uniunii Europene este al unei uniuni politice, cu lideri alesi in mod direct de catre cetatenii europeni, potrivit Mediafax.

"Trebuie sa devenim o uniune politica reala, aceasta inseamna ca la un moment dat vom avea si un presedinte al UE, sunt multe propuneri - ministrul de finante german a propus alegeri directe pentru presedintele Comisiei Europene si al Consiliului European. Nu mai putem sa avem doi presedinti, avem nevoie de unul singur. Decizia cruciala trebuie luata de sefii de stat si de guvern, sa accepte alegerile directe, si chiar alegerea de catre Parlamentul European a presedintelui UE, in asa fel incat acesta sa aiba mai multe prerogative si putere", a sustinut Martens.

In plus, liderul PPE a afirmat ca la alegerile europarlamentare vor trebui instituite mandate de eurodeputati pan-europeni. "Trebuie sa acceptam in alegerile pentru Parlamentul European liste pan-europene. Nu toate trebuie sa fie pan-europene, dar sa zicem 50 sau 100 de persoane alese nu numai la nivel national, ci pe o scara mai larga. Este o necesitate pentru viitor", a sustinut Martens.

In plus, el a facut un apel la tinerii din Romania sa se implice in viata politica si sa-si exprime ambitiile civice in cadrul procesului democratic. "Trecutul produce prezentul si modeleaza viitorul (...)Tinerii adeseori gandesc in mod neconventional si aduc o imagine proaspata asupra problemelor. Aceasta carte este scrisa pentru tinerii care doresc sa se implice in viata politica", a sustinut Martens.

Lansarea de carte, tradusa in limba romana, a fost organizata de Institutul de Studii Populare.