Premierul Victor Ponta a confirmat ca aplicarea celei de-a doua etape de majorare a salariilor in sectorul bugetar, prevazuta pentru decembrie, este conditionata in scrisoarea transmisa FMI de evolutia situatiei bugetare, dar a asigurat ca aceasta este doar o precautie pentru "catastrofe financiare", relateaza Mediafax.

"Intotdeauna in scrisorile catre institutiile financiare, toate masurile sunt sub conditia ca lucrurile sa mearga bine, dar se pot intampla lucruri neprevazute. Noi avem banii in buget, dar este o formula in caz ca apar fenomene financiare cu totul neprevazute sau nu se intampla vreo catastrofa financiara cu Grecia sau zona euro. Orice rau se poate intampla", a spus Ponta, la Prima TV.

Agentia Mediafax a anuntat, saptamana trecuta, citand surse oficiale, ca Guvernul a aprobat scrisoarea prin care isi anunta la Fondul Monetar International (FMI) intentia de a finaliza in acest an procesul de recuperare salariala in sectorul bugetar, documentul prevazand o majorare a salariilor cu 8% din luna iunie si "reintregirea deplina" in luna decembrie.

Documentul prevede, ca formula de redactare, ca etapa de majorare salariala din luna decembrie va fi aplicata "daca situatia bugetara va permite acest lucru".

Guvernul a anuntat anterior ca garanteaza pentru cresterea salariilor si ca va taia din alte cheltuieli in cazul in care situatia economica va fi dificila in partea a doua a anului.

Scrisoarea FMI include si angajamentul Guvernului de a restitui treptat pensionarilor cota din contributiile sociale de sanatate retinute ilegal incepand cu 2011.