Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) de anulare a avertismentului dat de Consiliul National de Combatere a Discriminarii (CNCD) presedintelui Traian Basescu si de schimbare a sanctiunii cu amenda administrativa pentru afirmatiile sefului statului privind familia regala si eventualii ei urmasi cu dizabilitati, informeaza Mediafax.

Contestatia a fost respinsa de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti ca fiind neintemeiata. Decizia poate fi contestata cu recurs la instanta suprema in termen de 15 zile de la comunicare.

In 17 octombrie 2011, presedintele Traian Basescu a fost sanctionat cu avertisment de CNCD in cazul declaratiilor facute intr-o emisiune televizata referitoare la "urmasii cu dizabilitati" ai unui monarh. Traian Basescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, ca "80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat".

Declaratia a fost calificata de membrii CNCD ca fiind fapta de discriminare. Reclamatia a fost facuta de senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu si de reprezentantii FACIAS.

"Invitat la emisiunea "Ultimul Cuvant" de la B1 TV, difuzata in data de 22 septembrie 2011, presedintele Romaniei a facut urmatoarele declaratii: «80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?». (...) In conditiile in care Constitutia Romaniei prevede in art. 16 (1) ca «cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari» consideram abuziva si flagrant discriminatorie afirmatia presedintelui Romaniei care anuleaza astfel principiile egalitatii de sanse si egalitatii in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitatile acestora", se arata intr-un comunicat FACIAS de la acea vreme.

Decizia CNCD a fost contestata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) - detinuta de Dan Voiculescu - la Curtea de Apel Bucuresti in decembrie 2011, organizatia solicitatand anularea avertismentului dat de CNCD presedintelui Traian Basescu si schimbarea sanctiunii cu amenda administrativa.

La ultimul termen de judecata, un reprezentant al FACIAS a cerut judecatorului admiterea actiunii asa cum a fost formulata si obligarea CNCD la aplicarea unei amenzi administrative in cazul presedintelui, pentru declaratiile acestuia.

Reprezentantul FACIAS a aratat ca pana in prezent CNCD l-a avertizat de trei ori pe presedintele Traian Basescu in cazul unor declaratii ale sale, precizand ca este cazul ca masurile aplicate sefului statului sa evolueze, in acest caz particular fiind nevoie de amendarea administrativa a acestuia.