Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat, marti, in timpul unei vizite la mai multe amenajari de desecare din judetul Ialomita, ca producatorii agricoli afectati de inundatiile produse in urma precipitatiilor abundente pot solicita sprijin din partea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), gratuit, pentru utilizarea statiilor de desecare, informeaza Agerpres. In ceea ce priveste posibile despagubiri acordate celor afectati de inundatii, Daniel Constantin a evitat sa dea un raspuns clar declarand "vom vedea ce se va putea face pentru despagubiri, in functie de cati agricultori sunt asigurati."

Potrivit ministrului, la nivel national sunt inundate peste 5.000 de hectare de teren agricol, cultivate in special cu porumb, grau si floarea soarelui, cele mai afectate fiind judetele Vaslui si Neamt.

"Am venit in judetul Ialomita pentru a arata ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare are statii de desecare, ce pot ajuta producatorii care sunt afectati de aceste inundatii. In Romania, sunt circa 150 de statii, dintre care 80 in momentul de fata sunt in zonele afectate, in stare de functionare. Stiu ca foarte multi beneficiari, producatori, nu apeleaza in momentul de fata la serviciile acestor statii de desecare deoarece costul energiei este foarte mare. Am luat decizia astazi de a-i ajuta pe cei afectati. Interventiile se vor face in sistem gratuit, in aceasta perioada de ploi abundente, pe baza de cerere, care va fi solutionata in timp foarte scurt. Costul va fi suportat din bugetul Ministerului Agriculturii. Eu sper ca sa nu mai fie nevoie in perioada urmatoare, dar se anunta din nou ploi. Atata timp cat producatorii nu au un pret corect la ceea ce inseamna energie, pretul fiind la fel ca la celelalte unitati de consum, nu-si vor permite sa foloseasca nici aceste statii de desecare si nici pompele pentru irigatii", a declarat ministrul Agriculturii.

"Vom vedea ce se va putea face pentru despagubiri, in functie de cati agricultori sunt asigurati. In judetul Ialomita, lucrurile nu sunt atat de dramatice, sunt peste 200 de hectare afectate, in comparatie cu Vaslui, unde sunt aproape 2.600 de hectare", a mai declarat Daniel Constantin.

Potrivit ministrului, miercuri se va intruni grupul de lucru format din membri ai ministerelor Agriculturii si Economiei, in cadrul caruia se va discuta si despre negocierea unui pret mai mic la energia utilizata pentru irigatii, pentru ca pana in luna iulie, cand va fi nevoie de irigatii, sa existe un pret mai mic pentru agricultori.

"In perspectiva, gandim un program de investitii, care deja a primit un acord de principiu, la nivelul comisarului european Dacian Ciolos, prin care dorim sa refacem toata aceasta infrastructura din subordinea ANIF la nivel national, astfel incat 800.000 de hectare sa poata fi irigate in conditii optime. Pe de alta parte, acest program vizeaza si asigurarea sursei de apa, in conditii de mediu absolut prietenoase. Eu, in acest moment, vreau sa pun bazele acestui program, a carui derulare va incepe la 1 ianuarie 2014", a conchis ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.