Politistii mureseni au deschis o ancheta dupa un incendiu produs la Casa Memoriala "Avram Iancu" din Targu Mures, surse din cadrul anchetei afirmand ca focul ar fi fost provocat de sticle incendiare. potrivit agentiei Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Mures, Livia Popa, a declarat, marti, ca institutia a deschis o ancheta dupa un "inceput de incendiu" produs la Casa Memoriala "Avram Iancu" din Targu Mures, unde functioneaza si asociatia cu acelasi nume.

Surse din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mures spun ca este posibil ca focul sa fi fost provocat de sticle incendiare.

Potrivit Liviei Popa, incidentul s-a produs luni, iar dupa stingerea incendiului a fost gasita, in podul cladirii, o sticla cu lichid. Totodata, pe trotuarul din fata casei s-au gasit fragmente de sticla, iar Politia a deschis o ancheta in acest caz, deocamdata avand autori necunoscuti.

"La Casa Memoriala 'Avram Iancu' din Targu Mures, unde functioneaza si asociatia cu acelasi nume, a avut loc, luni dimineata, un inceput de incendiu, stins rapid de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mures. Politia a deschis o ancheta, dupa ce s-au gasit in pod o sticla cu lichid, a carui natura e deocamdata necunoscuta, iar pe trotuar fragmente de sticla, cioburi, probabil dintr-o alta sticla. Urmeaza sa examinam natura lor", a spus Popa.

Candidatul Partidului Civic Maghiar (PCM) la Primaria Targu Mures, dr. Benedek Imre, a condamnat, marti, intr-o conferinta de presa, tentativa de incendiere a Casei Memoriale 'Avram Iancu' din Targu Mures, posibil prin folosirea de sticle incendiare.

"Atrag atentia asupra unor tensiuni etnice de nedorit. Judetul, regiunea noastra au suferit foarte mult, fac trimitere la Martie 1990. Condamn acest eveniment care s-a intamplat cu Casa Memoriala 'Avram Iancu' si condamn aceste inflamatii legate de inmormantarea sau ne-inmormantarea scriitorului Nyiro Jozsef. Cred eu personal ca istoricii trebuie sa gaseasca locul fiecaruia si le cer istoricilor cat mai repede - ca eu nu pot sa formulez despre Nyiro sau Avram Iancu decat pareri, ca sunt amandoi, pentru etniile noastre, simboluri de care e bine sa nu ne atingem. Nu e rostul meu sa spun cine a fost Avram Iancu, eu respect si ii stimez pe colegii mei", a aratat Benedek, citat de Agerpres.

Acesta a spus ca organele de cercetare trebuie sa faca demersuri pentru rezolvarea cat mai urgenta a cazului, care poate fi interpretata atat ca o 'diversiune', cat si ca o 'sicana'.