Liderul UDMR Marko Bela a declarat ca in opinia sa scriitorul József Nyírő trebuie reinhumat in Romania, dar ca scandalul iscat in ultimele zile are considerente politice si electorale. "Sincer va spun, vad o iresponsabilitate din ambele parti", sustine Marko Bela. Fostul presedinte al UDMR a mai mentionat ca ramasitele lui József Nyírő puteau fi reinhumate fara scandal de societatea civila sau de Uniunea Scriitorilor.

Marko BelaFoto: AGERPRES

Liderul UDMR Marko Bela a mai precizat ca intreaga controversa iscata pe marginea reinhumarii lui József Nyírő ar putea duce la o tensionare a relatiilor dintre comunitatea maghiara si majoritatea romana dar si la o tensionare a relatiilor intre Ungaria si Romania. Vezi mai jos declaratiile lui Marko Bela:

"Eu nu l-as numi scandal. Este un caz mult mai grav. Acum riscam sa se strice relatiile intre cele doua comunitati. Riscam sa se strice, eventual, relatiile dintre cele doua tari. Mie imi pare rau ca reinhumarea unui scriitor maghiar din Transilvania a fost folosita din motive politice in campania electorala.

Ma refer aici si la organizatori care, in mod indubitabil, au avut scopuri electorale. La fel si din partea romana unde unii, fara sa studieze prea mult, incearca sa joace cartea maghiara. Sincer va spun, vad o iresponsabilitate din ambele parti.

Eu cred ca József Nyírő trebuie reinhumat la noi in tara. Este un scriitor de renume. Are opere valabile si in acest moment. In biografia domniei sale are perioade cu care nici unul dintre noi nu poarte fi de acord.

Cred ca reinhumarea trebuia facuta de Uniunea Scriitorilor, de societatea civila. Cred ca era bine daca nici un politician nu s-ar fi implicat in acest caz."