O rata de refuz de 10%, o rata de overstay (depasirea perioadei de sedere) de 3% si o noua modalitate de calcul a ratei de refuz, prin contabilizarea aplicantilor, nu a numarului de aplicatii - sunt noi criterii de evaluare pentru includerea in programul Visa Waiver, potrivit legislatiei in elaborare la Washington, a spus Bogdan Aurescu intr-o conferinta de presa de lansare a unei noi faze a campaniei de informare "Viza pentru SUA". Consulul american Stephen Vann a anuntat ca din septembrie programarile se vor putea face si online.​

Bogdan Aurescu si Stephen VannFoto: MAE

"Noua propunere de lege (...) reprezintă o versiune integrată şi consolidată a mai multor proiecte legislative anterioare. Diferenţele notabile faţă de legislaţia care se află în acest moment în vigoare fiind evaluarea ţărilor candidate în funcţie de rata de refuz, care este insa mărită de la 3%, cum este în prezent, la 10%, împreună cu rata overstay de 3% - pot să vă spun că în conformitate cu evaluările din acest moment România se încadrează sub această rată de 3% pentru overstay - precum şi o nouă modalitate de calcul a ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi şi nu la numărul de cereri înregistrate, ca şi până în prezent, aceasta fiind o solicitare pe care aprtea romana a solicitat-o partii americane din 2009", a spus Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE.

Rata de refuz a Romaniei a scazut in ultimii ani, de la 26,3% in 2009, la 24,8% in 2010 si 22,4% in 2011, insa tot se situeaza peste limita - chiar si modificata - de 10%. Un prag greu de atins. Iar cel de 3% din prezent este, potrivit lui Aurescu, "extrem de greu de atins in acest moment".

Aceasta rata mare de refuz a fost cauzata, de-a lungul timpului, si de incercarile repetate ale cetatenilor romani de a obtine viza, fara a modifica vreuna dintre conditiile necesare inscrierii in criteriile de obtinere a vizelor. Iar faptul ca in stabilirea ei a fost contabilizat numarul de aplicatii respinse, nu al aplicantilor, a fost un alt element care a defavorizat Romania.

In discutiile cu autoritatile americane, Romania a solicitat adesea o contabilizare a numarului de aplicanti, fapt care pare sa se intample potrivit legislatiei in elaborare la Washington. Introducerea unui alt criteriu, al ratei de overstay (adica de sedere peste termenul stabilit prin viza) pare sa avantajeze Romania, intrucat, asa cum a aratat Aurescu, ea pare sa se incadreze sub 3% cat ar urma sa fie limita stabilita.

Autoritatile romane se arata optimiste privind adoptarea acestei noi legislatii. "Suntem încurajaţi de susţinerea administraţiei Obama, de către preşedintele Obama personal şi care este reflectată în textul Declaraţiei comune privind Parteneriatul strategic pentru sec. XXI între România şi SUA, adoptat la 13 septembrie 2011, faţă de procesul de reformare a modului în care statele se califică pentru Visa Waiver. Sperăm că noua propunere legislativă va beneficia de sprijinul deplin al administraţiei americane", a spus Aurescu.

Consulul general american Stephen Vann a aratat ca, in 2011, peste 32.000 de cetateni romani au obtinut viza pentru a vizita SUA. Intreg procesul de solicitare a vizei este online, iar solicitarile sunt analizate inainte de interviul la care trebuie sa se prezinte aplicantii. "Iar daca gasim greseli, contactam aplicantii pentru a-i ajuta sa realizeze corectiile necesare. Asa a redus timpul de asteptare si nevoia ca aplicantii sa faca mai mult de un drum la Serviciul Consular. Am amplasat si un terminal conectat la internat in sala de amplasare, astfel incat aplicantii sa faca aceste corecturi pe loc, pentru a nu fi nevoie de o noua programare", a explicat consulul.

In acest sens, el a anuntat ca intreg procesul de programare la interviu, care acum se face prin call center, se va face online incepand din septembrie. "Cu noul sistem vor putea sa vada care sunt datele si orele disponibile pentru programari si vor ptuea alege prioadele si itnervalele orare convenabile lor", a mai spus Stephen Vann.

Autoritatile romane, in cooperare cu cele americane, au inceput oin 2010 o campanie de informare pentru obtinerea vizei pentru SUA. Scopul initial a fost acela de a informa cetatenii romani referitor la conditiile de aplicare si a-i face sa constientizeze ca aplicatiile repetate pentru viza, fara a-si schimba conditiile initiale, nu vor duce decat la un nou refuz, care insa va fi contabilizat si va duce la cresterea ratei de refuz.

Marti a fost lansata o a treia faza a acestei campanii, care se va desfasura pe Facebook si printr-un spot radio prin care cetatenii sunt informati referitor la rata de overstay, adica la rata de depasire a perioadei de sedere in SUA, intrucat ea ar ar ptuea deveni, potrivit noii legislatii americane, un criteriu de introducere a tarilor in Visa Waiver.

Ambasada SUA a colaborat cu autoritatile romane in informarea aplicantilor pentru viza. In acest sens, consulul general a aratat ca pe YouTube a fost postat un interviu, in limba romana, care are scopul sa clarifice conditiile necesare obtinerii unei vize pentru SUA.