​Subiectul al treilea pe care elevii l-au avut de rezolvat astazi, 28 mai, la examenul scris de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului 2012 (sesiunea speciala pentru olimpici) este aproape identic cu subiectul al treilea extras in sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011.

Formularea de la BAC 2012: "Redacteaza un eseu de 600 - 900 de cuvinte (doua - trei pagini), in care sa prezinti particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text dramatic studiat".

Formularea de la BAC 2011: "Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu".

Cerintele de anul acesta:

"In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/conflictele din textul dramatic studiat;

- relevarea unei trasaturi a personajului ales, ilustrate prin doua episoade/citate/secvente comentate;

- ilustrarea a patru elemente de structura si de compozitie ale textului dramatic, semnificative pentru constructia personajului ales (de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, registre stilistice, limbajul personajelor, notatiile autorului etc.);

- sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta o idee sau tema textului dramatic studiat in constructia personajului ales."

Cerintele de anul trecut:

"In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales;

- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele textului dramatic;

- relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate;

- ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)."

Amintim ca exact subiectul al III-lea a generat anul trecut o adevarata dezbatere intre liceeni, multi absolventi spunand ca au ales sa trateze "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu. Profesorii contactati de HotNews.ro au atras atentia ca acesta este un Roman, iar criticul literar Tudorel Urian, anul trecut consilier al ministrului Educatiei, declara ca "toti cei care au analizat personaje din romanele lui Camil Petrescu, proza scurta a lui Caragiale sau poemele lui Marin Sorescu se situeaza in afara subiectului" al III-lea de la examenul de Limba si literatura romana.

Astazi, 28 mai, s-a desfasurat prima prima scrisa a Bacalaureatului 2012 - sesiunea speciala pentru olimpici: examenul la Limba si literatura romana. In cele doua centre de examinare au fost prezenti 878 de candidati, absolventi de liceu participanti la loturile nationale largite ce se pregatesc pentru olimpiadele si concursurile internationale sportive sau pe discipline. 20 de elevi au fost dati afara din salile de examen pentru tentativa de frauda.

Citeste si: