Dumitru Costin (BNS), la Guvern: Luam in calcul posibilitatea negocierii de stimulente, cu respectarea restrictiilor bugetare
Sindicatele doresc elaborarea unei legi a contractelor colective de munca si a unor modificari la Codul muncii.
"Luam in calcul gradele de libertate care ar trebui sa existe in lege in ceea ce priveste negocierile colective in sectorul bugetar. Daca am o grila de salarizare in sectorul bugetar, atunci inseamna ca am o problema cu negocierile salariale in sectorul bugetar. Insa sunt si alte zone in relatia angajator-angajat care pot fi negociate in sectorul bugetar. Sunt tot felul de bonusuri, stimulente care pot aparea ca urmare a performantelor pe care un salariat din sectorul bugetar le poate avea, plus multe alte elemente care mai trebuie puse la punct", a spus Costin, la Guvern.
El a subliniat insa ca viitoarea lege va trebui sa respecte constrangerile bugetare si sa nu genereze noi situatii in care sa nu poata fi respectate drepturile stabilite prin contractele colective de munca.
"Asta nu inseamna ca revenim la o chestie care a fost cu ceva timp in urma si la un moment dat ne-a dus la niste lucruri extrem de ciudate, adica negociem niste contracte colective, luam niste drepturi, dar nu avem resursele financiare pentru a onora acele angajamente luate intr-un document de natura juridica. (...) Stim care sunt constrangerile din zona bugetara", a precizat liderul BNS.
De asemenea, sindicatele vor sa se elaboreze o lege a conflictelor de munca, prin care sa se reglementeze exact dreptul la greva.
"E nevoie si de o lege a conflictelor de munca, in care sa se stipuleze clar si modul de exercitare inclusiv a dreptului la greva, care in momentul de fata este restrictionat in Romania odata cu aparitia acelei legi-mutant - Legea dialogului social Botis-Boc", a declarat reprezentantul BNS.
Referitor la modificarea Legii dialogului social si la elaborarea legilor contractelor colective de munca si a conflictelor de munca, Dumitru Costin a precizat ca a solicitat adoptarea reglementarilor prin ordonanta de urgenta.
"Asta inseamna ca pana la sfarsitul lunii iunie ar trebui sa fie facute, pentru ca, altminteri, daca le trimitem ca proiecte de lege la Parlament, este posibil ca pe undeva in 2013, spre sfarsit, sa avem aceste legi in vigoare, avand in vedere calendarul politic", a spus Costin.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Ce criza, ce recesiune necusorule? sa curga stimulentele sa vaza tot bugetaru' ca s-a intors PSD-ul si sa stie ce sa voteze.
Deci... stimulente la tot cartierul!
Voi astialalti: la treaba si la strans cureaua pentru ca, daca la unii "se da", la altii "li se ia"
Nici gand insa sa va preocupe eficientizarea stufoasei si ineficientei adminsitratii publice, politizata, clientelizata cu politruci incompetenti si bugetofaga !!
Nici gand, dimpotriva....
Luati in calcul ca sa nu avem surprize un nou imprumut la FMI !!!!