Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Eduard Hellvig, a declarat, duminica, la Timisoara, ca evaziunea fiscala din turism poate fi combatuta prin urmarirea si verificarea activitatii tuturor producatorilor de afaceri din acest domeniu, de la pensiuni pana la hoteluri, informeaza Agerpres.

"Cred ca ministerul are responsabilitatea sa creeze o platforma pentru toti producatorii de afaceri de turism, de la pensiuni pana la hoteluri, un fel de platforma online de rezervare a locurilor de cazare, deoarece ministerul are aceasta baza de date, si prin crearea acestui sistem online de rezervari introducem doua mecanisme. Primul, mecanismul de competitivitate intre producatorii de business in turism; in al doilea rand, exista o forma clara prin care putem vedea care sunt cheltuielile in zona de turism", a declarat ministrul Hellvig pentru agentia de presa citata adaugand ca exista instrumente legate de evaziune pe care le genereaza institutiile abilitate, in speta ANAF.

In opinia ministrului, promovarea care s-a facut turismului romanesc in vechea guvernare a fost un esec, deoarece castigarea fidelitatii turistilor pentru o anumita statiune nu este posibila atata timp cat ceea ce gasesc la locul de destinatie nu corespunde cu ceea ce apare in reclame.

Eduard Hellvig a subliniat, in cadrul unei conferinta de presa, ca pe agenda ministerului se regasesc trei proiecte prioritare, cu aplicabilitate in scurt timp:

  • reabilitare termica a locuintelor;
  • proiecte care vin in sprijinul localitatilor ce au cladiri istorice ce necesita reabilitare;
  • crearea infrastructurii necesare in parcurile industriale.

Reabilitarea termica:

Reabilitarea termica a locuintelor ar putea incepe din aceasta toamna. Potrivit ministrului, in Romania se afla astazi 250.000 de apartamente, construite intre anii 1950-1990, care au probleme din perspectiva eficientei energetice si fiecare cetatean sufera din aceasta cauza.

Romania are la dispozitie 150 de milioane de euro pentru reabilitari.

''Am generat un proiect care se va derula in cadrul MDRT, din care 50% din finantare va fi acordata pe finantare europeana, 30% de la bugetele de stat si local, iar 20% ar trebui suportata de asociatiile de locatari. La acest 20% cautam solutii prin care cetatenii sa nu aiba presiuni financiare majore, sa poata suporta cota de participare si sa poata beneficia de acest program'', a precizat Eduard Hellvig.

Reabilitarea cladirilor istorice:

Referitor la proiectul de infrastructura care vizeaza reabilitarea cladirilor istorice, ministrul Hellvig a spus ca atunci cand investitiile facute in astfel de programe sunt investitii in economia locala, ce genenereaza locuri de munca si dezvoltare economica plus valoare la bugetele local si national.

Pe de alta parte, aceste obiective vor putea fi introduse in circuitul turistic.

Crearea infrastructurii de utilitati:

Un alt proiect se refera la crearea infrastructurii de utilitati (apa, canalizare, gaze si electricitate) prin alocarea de fonduri guvernamentale de care vor putea beneficia autoritatile locale si judetene.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a mai declarat ca primarii nu stiu sa-si promoveze potentialul turistic si sa exploateze ceea ce au. Astfel, nu a fost promovat turismul de nisa, cum este cel cultural, Timisoara fiind unul dintre orasele care au ratat un astfel de moment, prin nepromovarea turismului imagistic, acela de prim oras al Romaniei din care a pornit Revolutia din 1989.

MDRT: Proiectele vor trebui promovate doar pe baza de calitate, nu pe culoarea politica a primarului

Cu ocazia unei intalniri cu primarii USL din judeţul Arad, Eduard Hellvig a declarat ca vrea sa schimbe felul in care au fost tratati primarii care cereau finantari pentru proiecte, "a nu mai existe primari buni si primari rai", lucru pe care a dorit sa il transmita si edililor aradeni.

"Din cate am fost informat, exista dosare care stau de trei sau patru ani inchise in sertare, pentru ca nu au fost primari ai PDL, iar astfel am avut si avem inca multe comunitati vitregite. Nu e normal sa ne batem joc de oameni pentru ca nu sunt de la PDL [...], asa cum nu va trebui sa ne batem joc de oamenii care nu au primari USL. Le-am spus ca astfel de lucruri trebuie sa inceteze, indiferent cine e ministru, iar proiectele vor trebui promovate doar pe baza de calitate, fara sa mai conteze culoarea politica a primarului", a mai adaugat ministrul Hellvig.