Marfuri false sau fara acte in valoare de 700.000 de euro au fost confiscate de politistii de la investigarea fraudelor dupa un control efectuat, sambata, la un centru comercial de la marginea Bucurestiului, totodata fiind constatate opt fapte de evaziune fiscala si 18 de vanzare de produse contrafacute, potrivit Mediafax.

Controlul, pentru care cei de la investigarea fraudelor au fost sprijiniti de echipaje SPIR, de comisari ai Garzii Financiare si de lucratori ai Directiei regionale pentru accize si operatiuni vamale Bucuresti, a avut ca scop "probarea activitatii infractionale a unei grupari de cetateni chinezi implicati in savarsirea de acte de evaziune fiscala prin metoda diminuarii valorii in vama".

"In fapt, marfurile introduse in tara erau ulterior vandute fara documente legale sau printr-un lant de firme fantoma, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de peste 323.000 de euro, la un venit nedeclarat de peste 800.000 de euro", se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Controlul a vizat si o grupare specializata in importul si distributia de produse contrafacute, produse in China si Turcia. Falsurile erau vandute prin intermediul unor persoane fizice ce au inchiriate mai multe standuri si depozite in cadrul aceluiasi complex comercial, afirma politistii.

Echipele de control au verificat 19 societati comerciale si cinci persoane fizice, constatand 26 de infractiuni: opt fapte de evaziune fiscala si 18 infractiuni de comercializare de produse contrafacute.

In urma verificarilor au fost confiscate 55.420 de produse textile si 44.200 de perechi de incaltaminte - "bunuri de origine comercializate fara documente de provenienta" - in valoare de peste 475.000 de euro, dar si 51.143 de articole de imbracaminte si incaltaminte contrafacute, in valoare de peste 250.000 de euro.