O urna cu cenusa umana, posibil apartinand scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, a fost gasita, sambata, in portbagajul unui taxi cu care circula directorul de comunicare al ceremoniei de reinhumare, care trebuie sa aiba loc la Odorheiu Secuiesc. Purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat ca la Corund a fost oprit un taxi, iar pasagerul L.C a refuzat sa permita deschiderea portbagajului si controlarea bagajelor motiv pentru care a fost solicitat ajutorul unui procuror, care a dat avizul pentru control, potrivit Agerpres. Gheorghe Filip a spus ca in portbagaj a fost gasita o urna despre care pasagerul a afirmat ca este cenusa umana, cazul fiind preluat de Parchetul de pe langa Judecatoria Odorheiu Secuiesc.

UPDATE: Urna gasita intr-un autoturism in localitatea Corund din judetul Harghita si in care se presupunea ca s-ar fi aflat cenusa lui Nyiro Jozsef este goala, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Harghita, citat de Mediafax.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, pasagerul respectiv este Lukacs Csaba, jurnalist la ziarul Magyar Nemzet de la Budapesta si desemnat de Parlamentul Ungariei ca director de comunicare al ceremoniei de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef.

Urna cu cenusa este din lemn lacuit. Lukacs Csaba nu a dezvaluit daca este vorba despre scriitorul maghiar si nici nu a permis deschiderea ei, ''pentru a nu fi profanata''. Potrivit acelorasi surse, acesta a cerut ajutor consular.

In replica la eveniment, presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, coordonator al ceremoniei de reinhumare a declarat ca Nyiro Jozsef nu trebuie cautat in portabagaje pentru ca el este sufletul oamenilor.

''Trebuie sa stiti ca Nyiro Jozsef nu trebuie cautat in portbagaje, el este in sufletul si inima oamenilor si daca se face tam-tam mai mare va intra si mai adinc in sufletul nostru. Si eu cred ca demersurile astea sunt depasite iar Politia ar trebui sa se opreasca'', a spus Szasz.

"Pasagerul L.C. era intr-un taxi si a refuzat deschiderea portbagajului pentru control, motiv pentru care IPJ Harghita a solicitat un procuror care este asteptat la fata locului pentru a lua masurile legale", a declarat Gheorghe Filip pentru Mediafax. El a precizat ca taximetrul oprit la Corund este unul dintre mai multe autovehicule controlate in trafic de politistii harghiteni, in tot judetul.

"Scopul nostru a fost acela al identificarii persoanelor urmarite, celor ce detin ilegal arme, droguri sau alte obiecte care ar putea periclita buna desfasurare a ceremoniei Rusaliilor de la Sumuleu Ciuc, dat fiind numarul mare de participanti, circa 100.000 de oameni, de a caror siguranta trebuie sa ne ingrijim", a mai spus el.

Prefectura Harghita a solicitat Tribunalului Harghita anularea adeverintei de reinhumare a lui Nyiro Jozsef, pe motiv ca documentul nu a fost eliberat asa cum prevede legea si considera ca actiunea de reinhumare este, in acest moment, ilegala, dar organizatorii ceremonialului spun ca evenimentul va avea loc la Odorheiu Secuiesc, asa dupa cum s-a stabilit.