Romanii vor vota doar pe baza actului de identitate, cartile de alegator urmand sa nu mai fie emise, pentru a se elimina conditionarea exercitarii dreptului la vot de aceste documente, anunta Ministerul de Interne, care a lansat vineri in dezbatere publica un proiect de lege in acest sens.

"Prezentul proiect invedereaza eliminarea neajunsurilor si a inadvertentelor legate de o reglementare neunitara, in sensul ca se elimina conditionarea exercitarii dreptului de vot in tara, de catre cetatenii romani, de existenta cartii de alegator, comparativ cu cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si care pot vota si fara carte de alegator", explica Ministerul Administratiei si Internelor, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Prin proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative in vederea eliminarii cartii de alegator ca document in baza caruia se exercita dreptul de vot, se reglementeaza in mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate aflat in termen de valabilitate, astfel cum acesta este definit la art. 2 pct. 32 din Legea nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit Legii 35/2008, actul de identitate este cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul tip CRDS (cetatean roman domiciliat in strainatate), iar in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

In consecinta, intrucat cartea de alegator constituie un document care nu are acelasi rol in cadrul celorlalte procese electorale, documentul de referinta nu va mai fi emis, personalizat si eliberat cetatenilor romani, mai spune sursa citata.

Eliminarea cartilor de alegator a fost avuta in vedere atat pentru eliminarea riscului mare de contrafacere a acestui tip de documente, in conditiile in care acestea aveau elemente minime de siguranta, cat si pentru reducerea cheltuielilor cu tiparirea lor, avand in vedere ca erau distribuite gratuit.

"Prin eliminarea cartii de alegator ca document in baza caruia se exercita dreptul de vot, acest document nu va mai fi emis, personalizat si eliberat cetatenilor romani, astfel ca demersul va determina reducerea cheltuielilor bugetului de stat, aferente achizitionarii materialelor consumabile necesare", se mai arata in comunicat.

Proiectul de lege este in dezbatere publica incepand de vineri, 25 mai.