Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Odorheiu Secuiesc, ca ceremonia reinhumarii scriitorului maghiar Nyiro Jozsef nu ar fi trebuit sa fie politizata iar de toate demersurile ar fi trebuit sa se ocupe asociatiile profesionale ale scriitorilor din Romania si Ungaria.

"Eu as fi dorit sa nu fie un eveniment politizat. Eu as fi dorit sa fie facut aceste eveniment si sa fie satisfacuta aceasta dorinta a lui Nyiro, si vorbesc de scriitorul important al literaturii maghiare, de catre Uniunea Scriitorilor si nu de partide politice. Am si propus acum cateva saptamani ca rolul principal ar fi trebuit jucat de Uniunea Scriitorilor din Ungaria si Uniunea Scriitorilor din Romania si nici un om politic, nici ca persoana fizica nici ca un om care poarta o demnitate publica, nu ar trebui sa vorbeasca si nu ar trebui sa fie un actor principal la un astfel de eveniment. Si dincolo de acest lucru nu sunt de acord ca un astfel de eveniment sa fie folosit in campania electorala si in scopuri politice, indiferent cine sta in spatele acestui evenimente", a declarat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a subliniat ca gruparea politica pe care o conduce nu s-a opus si nu se opune acestei initiative, dar reprezentantii Uniunii nu vor participa la eveniment pentru ca acesta a fost transformat intr-unul de campanie electorala a presedintelui Partidului Civic Maghiar Szasz Jeno, candidat la primaria Odorheiu Secuiesc. "Din pacate, aceasta initiativa a fost mult prea politizata si eu regret ca de aceasta reinhumare a scriitorului Nyiro nu s-a ocupat organizatiile profesioniste", a adaugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat ca in perioada in care a fost ministru al Culturii nu a primit nicio scrisoare oficiala din partea Parlamentului si Guvernului Ungariei privind reinhumarea lui Nyiro ci doar a avut o discutie informala cu presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. De asemenea, Kelemen a mai spus ca era normal sa se faca "toate demersurile oficiale din timp".

Prezent la conferinta de presa, senatorul UDMR Verestoy Attila, a reiterat ideea ca tot scandalul din jurul reinhumarii scriitorului face parte din campania electorala. "E o campanie electorala, din pacate, murdara, impotriva UDMR si [...] nu are decat ca obiect de lucru reinmormantarea cenusei sau a osemintelor scriitorului Nyiro", a declarat Verestoy.

Reinhumarea lui Nyiro Jozsef, motiv de dispute intre autoritatile romane si cele ungare

Reinhumarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, organizatorii modificand programul si renuntand la mai multe evenimente in urma dezacordului exprimat de MAE, a declarat, joi, Ambasada Ungariei pentru Mediafax. Ministerul roman al Afacerilor Externe a aratat insa, la solicitarea Hotnews.ro, "ca nu a intervenit nicio schimbare in pozitia autoritatilor romane privind dezacordul fata de reinhumarea lui Nyiro Jozsef in Romania" si ca aceasta pozitie urma sa fie transmisa, in decursul zilei de vineri, Ambasadei Ungariei.

Dialogul si dezacordul intre partea ungara si cea romana pe tema reinhumarii in Romania a scriitorului Nyiro Jozsef continua, in acelasi mod - partea ungara se exprima mult in presa si ignora solicitarea MAE privind necesitatea "de a utiliza strict canalele oficiale de dialog pentru clarificarea oricaror aspecte de natura a genera dificultati in relatia bilaterala", se mai arata in raspunsul MAE la solicitarea Hotnews.ro.

Parlamentul ungar a solicitat autoritatilor romane, reprezentate de Ambasada de la Budapesta, sa desfasoare formalitatile necesare reinhumarii lui Nyiro Jozsef in Romania, in 27 mai, in cadrul unei ceremonii publice ample.

MAE nu si-a dat acordul pentru aceasta inhumare. O studiere a biografiei scriitorului Nyiro Josef indica faptul ca activitatea acestuia ridica semne de intrebare. In timpul perioadei comuniste, guvernul de la Budapesta i-a interzis opera considerandu-l criminal de razboi.

Citeste si: