Primaria Sectorului 2 a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca va dezveli, sambata, in parcul Gradina Icoanei din Capitala, un bust al poetului Adrian Paunescu. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si-a exprimat dezaprobarea ferma fata de aceasta initiativa, solicitand public Primariei Sectorului 2 sa renunte la ceea ce IICCMER califica drept un "gest iresponsabil", se arata intr-un comunicat al institutului remis HotNews.ro.

Statuia in bronz care il reprezinta pe Adrian Paunescu urmeaza sa fie prezentata sambata, incepand cu ora 12:00 in Parcul Gradina Icoanei. Lucrarea a fost realizata de sculptorii Ion Deac Bistrita si Dragos Neagoe, potrivit Mediafax. La eveniment si-au anuntat participarea numeroase personalitati ale vietii culturale romanesti, scriitori, membri ai familiei precum si prieteni ai lui Adrian Paunescu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului informeaza ca printre atributiile sale se numara si identificarea responsabililor pentru ideologia si propaganda statului totalitar, precum si evidentierea surselor intelectuale ale formarii gandirii si practicilor totalitare (potrivit H.G. nr. 1.372/18.11.2009, cu modificarile si completarile ulterioare).

Astfel, institutul atrage atentia ca "Adrian Paunescu (1943-2010) a fost, inainte de 1989, unul dintre sustinatorii dictatorului Nicolae Ceausescu, postura din care a sprijinit regimul si ideologia comuniste. Paunescu a fost initiatorul si coordonatorul unor actiuni si manifestari artistice ample prin intermediul carora se aduceau laude desantate regimului comunist si conducatorului Partidului Comunist. Dincolo de contributiile literare «de care se vor ocupa exegetii literari» cariera publica a lui Adrian Paunescu de dinainte de 1989 a inregistrat numeroase momente in care sunt vadite accentele national-comuniste si dimensiunea apologetica."

"Din perspectiva IICCMER, cultul persoanelor care au contribuit la potentarea si la amplificarea propagandei comuniste reprezinta un act de dispret la adresa victimelor regimului comunist", se mai arata in comunicatul institutului.