Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat joi ca sumele alocate pentru plata cadrelor didactice care fac parte din comisiile de admitere, evaluare nationala si bacalaureat vor creste cu 15%.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Avand in vedere decizia Guvernului de majorare a salariilor, Ministerul Educatiei a luat hotararea sa majoreze cu 15% tarifele pentru plata cadrelor didactice care participa in comisiile de admitere, evaluare nationala si bacalaureat. Majorarea propusa este in unele cazuri chiar si peste acest procent" a declarat ministrul Liviu Marian Pop, in cadrul unei intalniri cu liderii federatiilor sindicale din invatamant si ai organizatiilor nationale studentesti, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei.

La reuniunea informala de joi, desfasurata la sediul Ministerului Educatiei, au participat reprezentantii Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater, ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ai Federatiei Educatiei Nationale, si cei ai Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant "Spiru Haret". Din partea studentilor au fost prezenti reprezentantii Uniunii Studentilor din Romania si cei ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, precizeaza sursa citata.

Pana acum, plata stabilita de minister pentru plata cadrelor didactice din comisiile examenelor nationale era aceeasi ca anul trecut.

Astfel, pana la majorarea de 15%, presedintele unei comisii din centrele de examen urma sa primeasca 400 de lei la o comisie cu pana la 450 de candidati (inclusiv), respectiv 425 de lei la o comisie de peste 450 de candidati, potrivit unui ordinului semnat la 2 mai de fostul ministru al Educatiei, Catalin Baba, reaminteste Mediafax.

Vicepresedintii, secretarii si membrii comisiilor din centrele de examen urmau sa fie platiti cu cate 275 de lei, iar un asistent, cu 25 de lei pe zi.

La comisiile din centrele zonale de evaluare, presedintele era trecut cu 600 de lei la o comisie de pana la 1.000 de candidati (inclusiv), respectiv 625 de lei, pentru comisiile cu peste 1.000 de candidati. Profesorii evaluatori urmau sa fie platiti cu cate patru lei pentru fiecare lucrare corectata. Aceeasi suma era prevazuta pentru profesorii care vor face parte din comisiile de solutionare a contestatiilor.

Personalul didactic care va face parte din comisiile de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale va fi platit cu cate doi lei pentru fiecare candidat examinat, se mai preciza in ordin.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna, plata era de trei lei pentru fiecare candidat examinat, iar acum creste cu 45 de bani, datorita majorarii cu 15%.