Romania este pregatita, inclusiv legislativ, pentru scenariul iesirii Greciei din euro si pentru diminuarea riscurilor legate de evolutiile din aceasta tara, a declarat joi la primele ore presedintele roman, Traian Basescu, dupa reuniunea informala a Consiliului European, scrie Agerpres.

In conferinta de presa de la finalul reuniunii, presedintele roman a subliniat ca toti sefii de stat sau de guvern participanti si-au exprimat solidaritatea fata de Grecia.

''Nimeni nu vrea Grecia in afara (zonei euro) si asta nu numai din motive ce tin de riscurile unui astfel de scenariu, ci si din solidaritate'', a spus Basescu. Statele membre ale Uniunii Europene si-au exprimat in noaptea de miercuri spre joi dorinta ca Grecia sa ramana in zona euro atat timp cat isi respecta angajamentele asumate in cadrul planului de ajutor convenit cu creditorii internationali.

"Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro atat timp cat isi respecta angajamentele. Suntem pe deplin constienti de eforturile semnificative depuse deja de cetatenii greci", se arata in declaratia dineului informal al sefilor de stat si de guvern, reuniti miercuri seara la Bruxelles.

"Zona euro a dat dovada de o solidaritate considerabila, eliberand deja impreuna cu FMI aproape 150 de miliarde de euro pentru sprijinirea Greciei incepand din 2010", reamintesc liderii din UE.

Ei precizeaza totodata ca se vor asigura ca "fondurile structurale si instrumentele europene sunt mobilizate pentru a pune Grecia pe drumul spre crestere si creare de locuri de munca".