Guvernul a aprobat, miercuri, deblocarea a 500 posturi in sistemul sanitar, pentru unitatile din reteaua Ministerului Sanatatii si pentru cele al caror management a fost transferat autoritatilor administratiei publice locale, se arata intr-un comunicat al MS remis Mediafax.

"Este un prim pas pe care il facem pentru profesionistii din sistemul sanitar. Masura vine in sprijinul unitatilor publice din sistemul sanitar care se confrunta cu un important deficit de personal, atat personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar si alte categorii, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical", a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Din totalul posturilor, 200 sunt repartizate la doua unitati sanitare din Iasi (Institutul Regional de Oncologie Iasi, pentru demararea activitatii, si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon")iar 300 vor fi repartizate spitalelor judetene de urgenta, spitalelor care asigura asistenta medicala de urgenta pentru adulti si copii din municipiul Bucuresti, serviciilor de ambulanta si institutelor si centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar.

Institutul Regional de Oncologie din Iasi este o unitate nou infiintata care isi va incepe activitatea anul acesta. O parte din personal, mai exact personalul cu specialitatea oncologica, a fost preluat de la Spitalul de Urgenta "Sf Spiridon". Pentru completarea schemei de personal, pas necesar pentru inceperea activitatii, este nevoie de mai multe posturi, care au fost repartizate prin decizia luata miercuri de Executiv, a explicat Ministerul Sanatatii.

De asemenea, posturile repartizate Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf Spiridon" Iasi completeaza schema de personal in urma reorganizarii sectiei de oncologie si trecerii acesteia catre Institutul de Oncologie.

Posturile neocupate de aceste unitati vor putea fi redistribuite de Ministerul Sanatatii.

Deblocarea posturilor se face cu incadrarea unitatilor sanitare in limita de 70 la suta cheltuieli de personal, au mai spus reprezentantii ministerului.