Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, 23 mai, cifrele de scolarizare pentru anul scolar si universitar 2012-2013, pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat, informeaza Ministerul Educatiei. Pentru invatamantul superior de stat au fost aprobate 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenta, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master si 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat.

Cifrele de scolarizare pentru invatamantul superior de stat anuntate astazi, 23 mai, de Ministerul Educatiei difera de cifrele de scolarizare anuntate in aprilie de fostul ministru Catalin Baba si cuprinse intr-o propunere de Hotarare de Guvern. Mai exact, cifrele alocate acum sunt mai mari pe toate palierele (si pentru ciclul de licenta, si pentru masterate, si pentru doctorate). Numarul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 este cu peste 28.000 mai mare decat cel prevazut tot pentru anul universitar 2012-2013 in hotararea de guvern propusa in mandatul ministrului Catalin Baba.

Vezi mai jos o comparatie intre cifrele anuntate astazi, 23 mai, de Ministerul Educatiei si cifrele propuse in aprilie, pentru invatamantul superior:

  • granturi pentru ciclul de studii universitare de licenta: 62.400 (guvernarea trecuta prevazuse 45.887)
  • granturi pentru ciclul de studii universitare de master: 35.600 (guvernarea trecuta prevazuse 25.426)
  • granturi pentru studiile de doctorat: 3.000 (guvernarea trecuta prevazuse 1.504)

Cifrele de scolarizare anuntate in luna aprilie, sensibil mai mici decat cele anuntate astazi, au tinut cont de rezultatele clasificarii universitatilor si ale ierarhizarii programelor de studii, potrivit propunerii de HG lansate in urma cu o luna in dezbatere publica. Cifrele de scolarizare publicate acum de Ministerul Educatiei sunt similare celor alocate in anul universitar trecut, 2011-2012.

"Criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de scolarizare pentru ciclurile universitare de licenta, master si doctorat au avut in vedere respectarea angajamentelor luate in cadrul Strategia Europa 2020, contributia invatamantului superior la accelerarea si orientarea schimbarilor din societatea noastra, precum si rezultatele studiilor de insertie a absolventilor pe piata fortei de munca in categoria de varsta 20-30 de ani", se arata in comunicatul remis miercuri, 23 mai, de Ministerul Educatiei.

Cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat sunt urmatoarele:

  • Numarul locurilor in gradinitele de stat este de 665.000
  • Numarul locurilor din invatamantul primar este de 925.000
  • Numarul elevilor in clasele V-VIII, invatamant de zi si cel cu frecventa redusa, a fost stabilit la 900.000
  • Numarul locurilor in clasa a IX-a, invatamant de zi, este de 210.000
  • Pentru invatamantul profesional a fost aprobata o cifra de scolarizare de 20.000 de locuri, pentru  clasa a X-a, invatamant de zi
  • Pentru invatamantul postliceal o cifra de 18.187 de locuri in anul I, invatamant de zi si seral.

La invatamantul preuniversitar de stat, cifrele de scolarizare sunt aceleasi cu cifrele cuprinse in propunerea de HG din luna aprilie.

Ca urmare a aprobarii Hotararii de Guvern privind cifra de scolarizare pentru anul scolar 2012-2013, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a transmis tuturor inspectoratelor scolare judetene si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti cifrele de scolare pentru invatamantul preuniversitar de stat, informeaza MECTS.

Comunicatul mentioneaza ca "Hotararea de Guvern privind aprobarea cifrelor de scolarizare trebuia elaborata si aprobata pana la data de 1 martie 2012. Din aceasta cauza au fost intarziate inscrierile pentru clasa a IX-a".

Ce sunt granturile

Incepand cu anul acesta, o noutate in invatamantul superior o reprezinta finantarea pe baza de granturi. Conform Legii Educatiei Nationale, "Ministerul Educatiei asigura finantarea de baza pentru universitatile de stat, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studiu si per limba de predare. Granturile de studii vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigura dezvoltarea sustenabila si competitiva a societatii, iar in interiorul domeniului, prioritar, celor mai bine plasate programe in ierarhia calitatii acestora, numarul de granturi de studii alocate unui program variind in functie de pozitia programului in aceasta ierarhie".

Finantarea de baza este multianuala, asigurandu-se pe toata durata unui ciclu de studii, precizeaza LEN. Mai exact, aceste granturi reprezinta banii pe care Ministerul Educatiei ii aloca unui student care intra in octombrie in primul an de facultate, de exemplu, dar care nu sunt doar pentru anul I, ci sunt stabiliti pentru toti cei trei ani ai ciclului de licenta.

In aprilie, fostul ministru Catalin Baba declara, in baza HG propuse in mandatul sau pentru anul universitar 2012-2013, ca un grant de studiu a fost calculat pentru un student echivalent la 4.000 de lei pe an, fata de 2.600-2.800 de lei pe an cat era alocat pana acum unui student pe an.