Ambasadorul Olandei, Matthijs Van Bonzel, a declarat, marti, in cadrul unei dezbateri organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, ca mesajul pe care spera sa-l transmita Parlamentului olandez, in septembrie, este ca e mai bine sa se lucreze cu Romania in Schengen decat sa fie lasata pe dinafara "pentru ca spatiul de libera circulatie nu functioneaza corespunzator la nivel intern", informeaza Agerpres.

"Acesta este mandatul meu si asta trebuie sa transmit eu in septembrie Parlamentului. Noi trebuie sa spunem ca da, Romania este gata. Cooperam excelent la toate nivelurile asa cum am dori sa cooperam cu toate statele europene iar acesta este mesajul pe care speram sa-l folosim ca sa convingem Parlamentul: ca e mai bine sa lucram cu Romania in Schengen decat s-o lasam pe dinafara pentru ca Schengen-ul nu functioneaza corespunzator la nivel intern", a declarat ambasadorul Olandei la Bucuresti.

Matthijs Van Bonzel a pecizat ca, in prezent, Parlamentul si opinia publica din Olanda sunt sceptice nu atat cu privire la Romania, cat cu privire la Europa si functionarea acesteia.

"Sunt preocupati de functionarea Schengen si fara romani. Problema este cu functionarea Schengen la nivel intern. Nu functioneaza cum ne-am dori. Ordinea juridica din Europa este relativ slabita. Dupa cum stiti Europa a inceput ca un proiect economic, pietele trebuiau aduse laolalta si cand faci acest lucru deschizi frontierele. [...] Si bunurile licite si cele ilicite pot sparge aceste frontiere. La fel se intampla si cu persoanele care pleaca acolo unde cred ca oportunitatile sunt mai bune. Trebuie sa cooperam ca autoritati si nu suntem atat de obisnuiti inca sa facem acest lucru. Infractorii stiu sa se miste peste tot si stiu sa-i alature fortele, grupurile lor devin organizate si noua ne este mai greu ca judecatori si procurori, ca autoritati judecatoresti, sa stabilim si sa intarim aceasta cooperare", a explicat reprezentantul Olandei in Romania.

"In acest moment, Romania si Bulgaria, cu motive intemeiate, bat la usa si zic: Schengen putem sa intram si noi? Cooperarea in acest moment cu Romania, pe masura ce ne pregatim cu Schengen, este mandatul meu", a mai spus ambasadorul.

Matthijs Van Bonzel a mai declarat ca presiunile legate de aderarea la Schengen a Romaniei au fost cele care au complicat "procesul" prezentarii scrisorilor de acreditare presedintelui Romaniei.